Hlavní obsah

Koronavirus pohřbil nejstarší australský mikronárod. Proslavil se i ve světě

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měl vlastní pasy a kdysi vyhlásil i válku svému obřímu sousedovi. Nejstarší australský mikronárod Hutt River dosud platil především za bizarní turistickou atrakci. Nyní se kvůli koronaviru rozpadl, respektive se po dlouhých 50 letech spojí se zbytkem kontinentu, ačkoli nikdy nebyl uznán nezávislým územím, píše server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Knížectví mělo rozlohu 75 čtverečních kilometrů.

Článek

Vznik knížectví Hutt River se datuje do 70. let minulého století, kdy australská vláda rozhodla o snížení kvót pro výkup pšenice. Farmáři Leonardu Casleymu, který později používal titul princ, se toto rozhodnutí zdálo likvidační, a tak na svém pozemku o rozloze 75 čtverečních kilometrů vyhlásil nezávislost, kterou však nikdy nikdo neuznal.

To Casleymu ovšem nevadilo a choval se jako hlava svrchovaného státu. Vláda jeho knížectví vydávala víza, řidičské průkazy, pasy, vyráběla vlastní měnu i poštovní razítka, a dokonce zřídila vlastní velvyslanectví v deseti různých zemích, včetně USA a Francie. Na území Hutt River, situovaného v Západní Austrálii, žilo kolem třiceti lidí. Teď však kvůli koronaviru jeho éra skončila.

Foto: Profimedia.cz

Princ Leonard se od Austrálie odtrhl v 70. letech minulého století.

Když princ Leonard loni v únoru zemřel, zanechal za sebou ohromný dluh 2,15 milionu dolarů (47 milionů korun), který jeho syna a následovníka Graemeho Casleyho přiměl k prodeji všech pozemků.

„Je smutné sledovat, jak váš otec padesát let něco budoval a vy to musíte během chvíle poslat k ledu. Ale tyhle časy jsou kvůli covidu velmi náročné a my jsme to rovněž pocítili,“ uvedl Casley pro CNN.

Vypadly příjmy z turismu

Přestože Austrálie se může pyšnit množstvím mikronárodů, které nikdy nejsou uznány nezávislými státy, Hutt River byl nejstarší i nejznámější z nich. Princ Leonard totiž svou zemičku proměnil v unikátní turistickou atrakci, kam návštěvníci přijížděli, aby si odvezli na památku pasy, měnu nebo známky.

Právě kvůli koronaviru ale turisté jezdit přestali, jako všude jinde na světě. A jelikož Hutt River na příjmy z cestovního ruchu spoléhalo, ocitlo se náhle bez peněz.

Foto: Profimedia.cz

Princ má na území knížectví i svou bustu.

„Královská rodina“ dělala pro přilákání turistů maximum. Návštěvníky přivítala a provedla je hlavními budovami knížectví. Na poště si mohli lidé zakoupit známky nebo odsud rovnou poslat dopis či pohled. Dozvěděli se také něco o historii.

Třeba o epizodě, když v roce 1977 vyhlásil princ Leonard Austrálii válku za to, že ho vláda popotahovala kvůli nezaplaceným daním. Dodnes ale není úplně jasné, jak chtěl proti nepříteli bojovat, protože knížectví nedisponovalo žádnou armádou.

Válka skončila během několika dní, dluh se nicméně neustále zvětšoval. A teď Hutt River válku finálně prohrálo. „Mám spoustu skvělých vzpomínek. Když v roce 2013 zemřela matka, strávil jsem pět let prací po tátově boku, měli jsme skvělý vztah jako otec se synem, ale i po profesní stránce. To, co stvořil, je unikátní a nikdy to nebude zapomenuto,“ uzavřel Graeme Casley.

Užupis: Malá evropská republika, o které jste zřejmě nikdy neslyšeli

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám