Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Vyrazte na předvánoční závod, vyrobte si dekoraci

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také třetí adventní víkend nabídne množství trhů s rukodělnými výrobky, dobrotami nebo i tvořivými dílnami, během nichž si budete moci s dětmi vytvořit vánoční ozdoby, dekorace nebo drobné dárečky. Pokud chcete volný čas prožít aktivněji, můžete společně vyrazit na orientační závod.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek
Praha

Výtvarná dílna

Přijďte si užít trochu vánočního tvoření do Poštovního muzea. V sobotu se v něm koná výtvarná dílna s podtitulem Andělé na poště, kde si budete moci vyrobit právě andělíčky a nebeské bytosti z peří, papíru a dalších materiálů. Před začátkem akce si můžete projít také výstavu. Další informace najdete zde.

Advent pro rodinu

V Obecním domě ve Vysočanech se v neděli uskuteční adventní akce pro celou rodinu. Jejím stěžejním bodem bude vánoční jarmark, přichystány jsou také tvořivé dílničky. Zájemci si budou moci vyzkoušet nejrůznější rukodělné techniky a vyrobí si také drobné dárečky nebo dekoraci. Připraven je rovněž doprovodný program, který nabídne hudební a divadelní vystoupení. Podrobnosti naleznete zde.

Vánoční veletrh

Nasajte atmosféru blížících se svátků na veletrhu Stříbrné vánoční dny, který se uskuteční v areálu PVA Expo. Představí se na něm na 300 vystavovatelů se svým originálním zbožím, ať už ozdobami, šperky a podobně. Nebude chybět sekce s lidovými tvůrci nebo část s jídlem, včetně bezlepkového trhu. Více informací najdete zde.

Tipy na víkend: Zahřejte se polévkou, vyrazte na první lyžovačku

Tipy na výlety
Středočeský kraj

Krmení zvířat

Vypravte se o víkendu za zvířátky do Zooparku Zájezd. Také němé tváře čekají, až je před svátky obdarujete, což budete moct učinit v rámci komentovaných krmení. V sobotu je v plánu krmení chameleonů a velbloudů, v neděli místo velbloudů navštívíte surikaty. Zeleninu či ovoce budete moci ale přinést třeba i pro lemury. Další informace zde.

Oživené prohlídky

V sobotu se můžete vypravit na zámek Březnice, kde se budou konat oživené prohlídky. Navíc s ukázkami vánočních zvyků a tradic. Kromě historie památky se tak dozvíte i o historii svátků, budou se také zpívat koledy a návštěvníci budou mít příležitost prohlédnout si místní zámecký betlém. Více najdete zde.

Jihočeský kraj

Předvánoční závod

Chcete si s dětmi užít trošky čerstvého vzduchu a pohybu před vánočním obžerstvím? Pak v sobotu vyrazte na bezplatný orientační závod v okolí Chýnova. Vhodný je i pro nejmenší děti, protože budou přichystány čtyři trasy různých obtížností, přičemž ta nejjednodušší bude vyznačena fáborky. Nejtěžší bude naopak vhodná i pro dospělé. Další informace zde.

Plzeňský kraj

Rodinný jarmark

Nalaďte se s rodinou na Vánoce. Již podruhé se v plzeňském DEPO 2015 uskuteční jarmark, který nabídne výrobky od lokálních tvůrců, ale také workshopy, do nichž se budou moci zapojit nejen děti. Čeká vás také hudební vystoupení, fotokoutek nebo hrací zóna pro vaše ratolesti. Podrobnosti naleznete zde.

Karlovarský kraj

Království trpaslíků

Přijďte si s rodinou užít zábavu do Hroznatovy akademie v klášteře v Teplé. Jako každý rok se tam uskuteční adventní hra, tentokrát nazvaná Království trpaslíků. Vydejte se v prostorách památky po stopách bájné rasy, zavítejte do podzemí a pokuste se objevit bohatství, které po sobě trpaslíci zanechali. Více informací najdete zde.

Ústecký kraj

Vánoce v muzeu

Na adventní trh můžete vyrazit také do Oblastního muzea Louny, kde naleznete množství rukodělných výrobků od lokálních tvůrců, a třeba najdete něco originálního pod stromeček pro své blízké. Nakupování vám zpříjemní středověká hudba, divadelní vystoupení, kejklíř či kovář. Více najdete zde.

Liberecký kraj

Sklářské Vánoce

Netradiční vánoční trh si budete moci užít ve Sklářském muzeu v Novém Boru, kde bude o víkendu připraven zábavný program pro celou rodinu. Kromě prodejních stánků se můžete těšit na různorodé aktivity, třeba výtvarné dílny, zábavné úkoly, vyzkoušíte si také techniku pískování. Oba dny vám návštěvu zpestří divadelní představení. Další informace naleznete zde.

Královéhradecký kraj

Do skanzenu

O víkendu se uzavírá turistická sezona v Podorlickém skanzenu v Krňovicích. Přijďte do chalup nasát sváteční atmosféru a seznámit se s lidovými tradicemi a zvyky. Děti si budou moci vyrobit drobný dárek nebo vánoční ozdobu v dílničce, k ochutnání budou také některé staročeské dobroty, jako například cukroví nebo houbový kuba. Detaily naleznete zde.

Pardubický kraj

Lidové tvoření

Vytvořte si před Vánocemi nějakou drobnost, která ozdobí vaše domovy. Navštivte Městské muzeum a galerii v Poličce, kde k tvorbě lidové ozdoby použijete převážně jedlé drobnosti, jako jsou jablka, křížaly, rozinky, pečivo nebo drobné makovice. Pomocí špejlí si budete moci sestavit třeba malý vánoční vrkoč. V rámci workshopu můžete vyrazit i na prohlídku. Více informací najdete zde.

Vysočina

Dětská dílna

Vydejte se v sobotu do Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě, kde si s dětmi odpočinete od předvánočního shonu. Stanete se součástí pohádkového příběhu, v němž si společně zahrajete na hudební nástroje a vyrobíte se třeba i drobný dárek. Na dílnu je však třeba si místo rezervovat předem kvůli omezené kapacitě. Více informací zde.

Jihomoravský kraj

Do podzemí

V sobotu se výjimečně zpřístupní Kuřimská štola. Vydejte se na prohlídku tohoto systému protileteckých tunelů, který vznikl ke konci druhé světové války. Tajemný podzemní svět vám učaruje svou syrovostí, nečekejte však výrazné vybavení nebo množství dobových dokumentů či fotografií. Detaily o štole naleznete zde.

Olomoucký kraj

Papírový workshop

Za předvánočním tvořením můžete o víkendu vyrazit také do papírny ve Velkých Losinách. A co jiného by mohlo být na programu než výroba drobností z papíru? Návštěvníci budou mít možnost zhotovit si vlastní novoroční přání nebo dopisní obálky s pečetí. Kromě toho ale nebudou chybět ani ochutnávky vánočních dobrot. Další informace naleznete zde.

Zlínský kraj

Vánoční jarmark

Připomeňte si lidové zvyky a obyčeje během víkendové akce ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Společně si zazpíváte vánoční písně a koledy, představí se několik folklorních souborů. V areálu Dřevěného městečka nebudou chybět stánky se zbožím od lidových řemeslníků, návštěvníci si také vyzkouší draní peří nebo vaření štědračky. Více najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Advent na zámku

Navštivte vánočně vyzdobený zámek Fryštát. Kromě samotné prohlídky o historii památky vás po cestě čeká spousta zážitkových a interaktivních vstupů, uvidíte třeba historické tance a různé dobové figury vás pobaví svým uměním. Můžete se také těšit na představení Panna a netvor, při kterém nebude chybět zpěv a šerm. Pro děti bude připravena i dílnička. Více zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám