Hlavní obsah

Jižní Čechy překonaly návštěvnický rekord

Rekordní sezonu zažili alespoň podle Českého statistického úřadu podnikatelé na jihu Čech. Ve třetím čtvrtletí, tedy od července do září, dorazilo do kraje 820 tisíc turistů, kteří zde strávili 2,5 milionu nocí. Je to největší počet za třetí čtvrtletí v posledních deseti letech.

Foto: Profimedia.cz

Mezi nejnavštěvovanější místa jižních Čech patří tradičně zámek Hluboká nad Vltavou.

Článek

Začátek prázdnin byl podle některých podnikatelů rozpačitý a měsíce předtím ovlivnil koronavir. „Výrazně se naopak povedlo září, to bylo to nejlepší, co tu bylo. Měli jsme stále plné víkendy, a to jsme nečekali. Dobrá byla i druhá polovina srpna, když začali jezdit také cizinci,“ hodnotil sezonu Jiří Falout, který provozuje apartmány a infocentrum v Lipně nad Vltavou. Podotkl, že na Lipno přijížděli hlavně Němci a Rakušané, oproti loňskému roku začali přijíždět i Nizozemci.

Také na vodě se rozjížděla sezona spíše pomalu, ale závěr byl dobrý. „V červnu scházely školy, jinak ale vše dopadlo docela obstojně,“ konstatovala Petra Kačenová ze společnosti Ingetour provozující vodácký servis.

Budějovicko láká turisty na slevy

Cestování

Statistická čísla potvrzují poznatky podnikatelů. V září na jih Čech přijelo 171 tisíc lidí, což je oproti stavu přede dvěma lety nárůst o 26 procent. Podle prvního náměstka hejtmana Františka Talíře (KDU-ČSL), který má v gesci cestovní ruch, jsou tyto výsledky o to cennější, že letos již bylo možné snáze vycestovat na dovolenou do zahraničí.

Nyní se soustředíme na zvaní lidí do našeho kraje i v měsících mimo hlavní sezonu.
František Talíř, první náměstek hejtmana

„Pozitivní je, že se daří prodlužovat průměrný počet přenocování, který v tomto období dosáhl hranice tří nocí na jednoho hosta,“ konstatoval Talíř.

Díky tomu jsou podle něj turisté v regionu déle, navštíví více míst, což pomáhá i dalším podnikatelům. „Právě to je nejlepší forma podpory místních podnikatelů, ne nějaké uměle nastavené příspěvky. Proto se nyní soustředíme na zvaní lidí do našeho kraje i v měsících mimo hlavní sezonu,“ dodal.

Odraz covidu byl nejvíce patrný na zahraničních návštěvnících. Cizinci ve třetím čtvrtletí na jihu Čech tvořili pouhou desetinu hostů a na celkovém počtu přenocování se podíleli jen sedmi procenty. Složitá protiepidemická opatření a často se měnící restrikce způsobují, že cizinci nejezdí.

„Pro restart cestovního ruchu a s ním spojené oživení podnikatelského prostředí v příjezdovém turismu je naprosto nezbytný rychlý návrat zahraniční klientely,“ konstatoval ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR) Petr Soukup. Dodal, že o to více se nyní centrála zaměří na sousední státy, kde připravuje speciálně cílené kampaně.

Vedli Němci a Slováci

Po zastavení proudu návštěvníků z Asie počátkem minulého roku směřovali do jižních Čech nejčastěji hosté ze sousedních zemí, především z Německa a Slovenska. Ti se letos ve 3. čtvrtletí na počtu cizinců i počtu jejich přenocování podíleli zhruba z 30 a 17 procent. Na třetím místě se umístili Rakušané a za nimi Poláci.

Nejstarší viniční sklepy v Praze najdete pod slavnou letenskou restaurací

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám