Hlavní obsah

Jihoafrická viniční tramvaj opět vozí turisty za tekutým zlatem

Novinky, Michael Švarc

Nastupovat na palubu! V Jihoafrické republice po téměř půl roce znovu vyjela výletní tramvaj Franschhoek Wine Tram, která pasažéry vozí napříč vinařským regionem na lokální farmy. Stagnace mezinárodní turistiky je ovšem znatelná, protože cestujících značně ubylo a tvoří je nyní spíše místní, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Viniční tramvaj vyrazila v JAR po půl roce opět na kolejeVideo: AP

 
Článek

Viniční tramvaj vyjíždí nedaleko Kapského města a pasažéry láká na idylický výlet zelenou krajinou až k vinicím. Stejně jako jinde na světě, i do provozu vozidla zasáhla pandemie koronaviru, kvůli které muselo být zhruba 100 zaměstnanců na neplacené skoro půlroční dovolené.

Přestože se život pomalu vrací do normálních kolejí, návštěvníků není ani zdaleka tolik jako v době před koronavirem. „V únoru s námi jezdilo i tisíc lidí denně. Teď je to kolem 250. Počty ale stoupají a pracujeme pouze o víkendech,“ vysvětlil vlastník a zakladatel společnosti David Blyth. Hranice Jihoafrické republiky jsou stále zavřené, na projížďky a degustace proto vyrážejí pouze místní.

Zmizet na čerstvý vzduch

Viniční tramvaj je dobrým řešením pro ty, kteří si chtějí užít volný den, napít se vína a nestarat se o řízení. Pro Sweety Rorovou je projížďka vítaným únikem z všedního života — pracuje totiž ve zdravotnictví.

„Je to tu skvělé. Pracovat za doby covidu v nemocnici je náročné, protože jste stále v zápřahu,“ tvrdí. „Konečně si užít čerstvého vzduchu dělá zázraky. Chci se vyhnout rouškám, jak jen mohu,“ dodala.

Foto: AP

Viniční tramvaj vyrazila v JAR po půl roce opět na koleje

Tramvaj dosáhla jedné ze zastávek. Lidé mohou vystoupit a konečně si užít cíl celé cesty — víno. Stejně jako tramvaj, i vinařství byla skoro půl roku zavřená. Bary, restaurace nebo ubytování tak negenerovaly žádný zisk.

Podle manažerky jednoho z vinařství Dani van Veldenové je rozjezd bez mezinárodních turistů stále těžký. „Zahraniční návštěvníci jsou naší hlavní klientelou. Obzvlášť velké skupiny, které si zamluví výlet přes agentury v Kapském městě,“ tvrdí. „Uzavření hranic je pro nás samozřejmě hrozné, obzvlášť na této straně údolí.“

Návštěvníci, kteří proudí do vinařství na palubě tramvaje jsou proto pro místní podnikatele zcela klíčoví. „Bylo by tu mnohem tišeji, kdyby tramvaj nejezdila alespoň o víkendech. Teď máme docela rušno, za to jsme vděční,“ doplnila van Veldenová.

Tramvaj má za normálních okolností osm linek, v provozu jsou aktuálně čtyři. Vyjíždí se každou půlhodinu. Městečko Franschhoek, v jehož okolí trať vede, patří k nejžádanějším turistickým oblastem země. Vděčit za to může nejen vinařstvím, ale také kvalitním restauracím či uměleckým galeriím.

V Senegalu má vyrůst nová supermoderní metropole. Stojí za ní slavný zpěvák

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám