Hlavní obsah

V Senegalu má vyrůst nová supermoderní metropole. Stojí za ní slavný zpěvák

Novinky, Michael Švarc

Futuristické město plné nejnovějších technologií. Budoucnost Afriky. Nejen těmito přívlastky se pyšní nová supermoderní metropole, jež se začne stavět v Senegalu. Za projektem stojí americký zpěvák Akon, který do svého Akon City napumpuje šest miliard dolarů (133 miliard korun), napsal server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Realizace projektu započala v pondělí.

Článek

Metropole, která má vyrůst asi 100 kilometrů od Dakaru, má být podle zpěvákových slov jako skutečná Wakanda, supermoderní africký národ z marvelovského komiksu Black Panther.

„Vzhlížíme k Akon City jako k začátku africké budoucnosti,“ uvedl zpěvák v pondělí při položení základního kamene, kterého se zúčastnil i senegalský ministr turismu a další vládní úředníci.

„Naší myšlenkou je vybudovat futuristické město, které bude disponovat nejmodernějšími technologiemi, kryptoměnami, ale také ukáže, jak by africká společnost měla v budoucnu vypadat,“ cituje zpěváka server CNN.

Metropole má být mimo jiné kompletně napájená solární energií, pyšnit se bude zdravotnickými zařízeními, kancelářemi, luxusními domy, obchody, mrakodrapy a turistickými centry. Akon City navíc bude ležet jen pět minut od nového senegalského mezinárodní letiště.

Útočiště pro diskriminované černochy

Pozemky o rozloze osmi kilometrů čtverečních daroval pro stavbu města prezident Macky Sall. Sám zpěvák do projektu vložil šest miliard dolarů, část prý získal od nejmenovaných investorů. Akon o stavbě metropole mluvil poprvé už před dvěma lety, kdy ji přirovnal právě k Wakandě.

Podle zpěváka, jenž má senegalské kořeny a sám v zemi strávil rané dětství, než se s rodiči odstěhoval do USA, vytvoří město množství pracovních příležitosti. Akon City navíc poslouží jako bezpečné útočiště pro Afroameričany, kteří ve Spojených státech čelí diskriminaci. „Chtěl jsem se do projektu pustit, abych jim ukázal, že tady mají domov,“ řekl zpěvák.

Zároveň doufá, že se díky projektu dostane Senegal na turistické radary. „Ať už přijíždíte z Ameriky nebo Evropy, chceme, aby byl Senegal v Africe vaší první zastávkou,“ doplnil Akon.

Senegalský ministr Alioune Sarr za zpěvákovo rozhodnutí investovat poděkoval. Ekonomiku země totiž zasáhl, podobně jaké v jiných státech, koronavirus. „V těchto dobách jsou národní i mezinárodní soukromé investice vzácné,“ vzkázal Sarr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám