Hlavní obsah

Jeho sestra obletěla planetu. Šestnáctiletý mladík ji teď chce trumfnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devatenáctiletá Zara Rutherfordová se v lednu stala nejmladší ženou, která sama obletěla zeměkouli v ultralehkém letadle. Její 16letý bratr Mack ji chce trumfnout a touží se stát vůbec nejmladším člověkem, kterému se něco takového povede. Rekord aktuálně drží Travis Ludlow, jemuž se podobná cesta kolem světa zdařila v 18 letech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: 16letý pilot odstartuje v březnu na cestu kolem světaVideo: Reuters

 
Článek

Rutherford už má svoji cestu naplánovanou, zahájí ji 17. března. Stejně jako jeho sestra i on poletí sám v ultralehkém letounu, uvádí server Guardian.

Pro mladíka je létání, stejně jako pro jeho sestru, vášní. V červenci roku 2020 se navíc stal vůbec nejmladším pilotem na světě, když úspěšně složil zkoušky. Mack podle svých slov vždy toužil udělat něco výjimečného, ale až Zařin úspěch ho navedl k tomu, aby se rovněž pokusil o obkroužení zeměkoule. „Mám za to, že spousta inspirace přichází právě od mojí sestry,“ cituje Rutherforda Guardian.

Rutherfordová dokončila let kolem světa. Je nejmladší ženou, jíž se to povedlo

Zahraniční

Mladíkova cesta započne v Bulharsku, odkud se vydá do Afriky. Navštíví například Madagaskar či Mauricius, poté poletí do Ománu, Ruska, USA, na Island, do Velké Británie a zpět do Bulharska.

Má i obavy

Rutherfordova matka Beatrice de Smetová, která je s manželem rovněž pilotkou, měla k synově cestě nejprve výhrady. „Když nám o tom Mack pověděl, řekla jsem, že v žádném případě. Nechtěla jsem o tom ani slyšet, protože je moc mladý,“ konstatuje žena.

Názor změnila až poté, co jí syn napsal dopis, v němž vysvětlil, jak moc prahne po stanovení nového rekordu. Nakonec mu dala i několik rad.

„Jsem natěšený, ale samozřejmě i poněkud nervózní, obzvláště z dlouhých přeletů nad oceánem. Jednou budu muset letět asi osm hodin, a pokud se něco pokazí, nic moc s tím nezmůžu. Ale věřím svému letadlu,“ konstatuje mladý belgicko-britský pilot, který poletí ve stroji typu Shark, jednom z nejrychlejších ultralehkých letadel.

Dva cestující nastoupili do špatného letadla. Chtějí omluvu po aerolinkách

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám