Hlavní obsah

Inspirovaly Monetovy obrazy. Teď si zahrady turisté mohou vychutnat bez davů

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Francii pokračuje uvolňování koronavirových opatření. V pondělí 8. června se po pauze otevřely také Monetovy zahrady v normandské obci Giverny, které byly pro impresionistu Clauda Moneta velkým zdrojem inspirace. Běžně bujným parkem projde množství turistů, nyní si je ale návštěvníci mohou vychutnat bez davů a v poklidu, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Monetovy zahrady v Normandii Video: Reuters

 
Článek

Zahrady Moneta inspirovaly k vytvoření jeho série s lekníny. Běžně tuto atrakci navštíví i více než půl milionu lidí ročně, což z ní dělá jedno z turisticky nejexponovanějších míst v Normandii. Kvůli velmi omezenému cestovnímu ruchu teď do parku proudí výhradně místní, kteří si pochvalují nezvyklý klid.

„Je to neuvěřitelné. Vidíte tu přesně to samé jako na malbách, ale ve skutečnosti. Je úžasné, že tu můžeme být a není tu moc lidí, takže tu do sebe nevrážíme jako obvykle,“ uvedl Roberto Vellutini, Ital žijící v Paříži.

Právě z hlavního města a nedalekého Rouen dorazilo do zahrad nejvíce návštěvníků. Vstup však není umožněn skupinám a při prohlídce je povinné zakrýt si ústa a nos. Lze také chodit jen jedním směrem, nutností je rovněž zamluvit si vstupenku přes internet.

Foto: Profimedia.cz

Zahrada má díky jezírku a můstku zřetelný japonský ráz.

Zelené zahrady s jezírkem, můstkem a elegantními vrbami se původně měly otevřít už prvního dubna. Pracovníci nucenou uzavírku způsobenou koronavirem však využili naplno a připravovali park na otevření v novém termínu.

„Nejvíce frustrující bylo, že jsme nemohli předvést naši práci veřejnosti. Ale stejně jako všichni jsme se rozhodli brát odklad jako výhodu. Bylo to bezprecedentní, nic takového se nikdy nestalo,“ řekl jeden ze zahradníků Jean-Marie Avisard.

Pyšní se tisíci květin

Impresionista Claude Monet žil na statku v Giverny od roku 1883 až do své smrti v roce 1926. Během té doby proměnil pozemek v rozhlehlý park s tisícovkami růží, narcisů, tulipánů, pivoněk, a díky jezírkům a klenutému můstku mu dal i zřetelný japonský otisk. V domě měl svůj umělecký ateliér.

Foto: Profimedia.cz

V domě měl malíř svůj umělecký ateliér.

Pozemek se veřejnosti zpřístupnil v roce 1980 a loni přivítaly zahrady rekordních 717 tisíc návštěvníků. Většina z nich byla ze Spojených států amerických, Číny, Německa nebo Velké Británie.

Do nizozemského království květin koronaviru navzdory

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám