Hlavní obsah

Do nizozemského království květin koronaviru navzdory

Novinky, mšv

Nejhezčí jarní zahrada světa. I tak se někdy přezdívá nizozemskému parku Keukenhof ležícímu v blízkosti Amsterdamu. Kvůli koronaviru je letos poprvé za 71letou historii zavřeno, záplavou pestrobarevných květin, zejména tulipánů, se tak návštěvníci mohou pokochat alespoň skrze panoramatické video, které vedení zahrady zveřejnilo.

Foto: Profimedia.cz

V Keukenhofu se mohou návštěvníci běžně kochat miliony květin.

Článek

Přestože bylo víceméně jasné, že Keukenhof kvůli situaci v Evropě neotevře, zahradníci se stejně činili a nenechali nic ladem. Letos zasadili na sedm milionů cibulek tulipánů a narcisů, kterými se obvykle kochají návštěvníci z celého světa. Zahrada má normálně otevřeno od března do května, tentokrát se květinovou záplavou mohou pokochat zájemci o něco déle díky videu.

Vedení totiž umožnilo exkluzivní vstup do zahrady fotografovi Albertu Drosovi, který květinové záhony nafotil a vytvořil také virtuální panoramatickou prohlídku. „Bylo to snové. Občas jsem se procházel a vůbec nefotil, jen jsem naslouchal zvukům zpívajících ptáků a tekoucí vody. Absolutní zen,“ uvedl fotograf pro server Daily Mail a dodal, že bez davů krása zahrady ještě více vystoupila do popředí.

Keukenhofu se říká také Zahrada Evropy. Založen byl v roce 1949 a jeho název by se dal přeložit jako kuchyňský dvůr. Areál totiž stojí na území někdejšího panství, a na jeho místě se nacházela právě zahrada pro potřeby zámecké kuchyně.

Park se rozprostírá na 32 hektarech, a kromě pro Nizozemsko erbovních tulipánů v něm rostou i další cibulovité květiny, jako jsou narcisy, hyacinty anebo lilie. V areálu se běžně konají také výstavy.

Největší tulipánová zahrada v Asii se poprvé po třinácti letech neotevře

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám