Hlavní obsah

Historická vápenka v Krušných horách byla zachráněna

Právo, Karel Otcovský

Vápenku z 19. století v lesích Krušných hor mezi obcemi Háj u Loučné pod Klínovcem a Kovářská na Chomutovsku zachránila před rozpadnutím kompletní sanace objektu v režii Lesů ČR. Státní podnik investoval do renovace, která trvala dva a půl roku, zhruba 6,6 milionu korun. Areál je veřejně přístupný, slavnostně bude otevřen na jaře 2020.

Foto: Lesy ČR

Opravený areál je veřejně přístupný, slavnostně bude otevřen na jaře 2020.

Článek

Obě věže, jižní i severní, jsou nyní staticky zajištěné, kamenné zdivo opravené a spáry konzervované. Klenby dozdil lomový kámen, stejně jako záklenky a odlehčovací oblouky. Severní věž stahují na několika místech železná táhla patrná na vnějším zdivu. Cihly tvoří stavební detaily otvorů, špalet a sdružených obloukových oken i plochých kleneb nad prvním podlažím. „Pro vyzdívky pecí i táhel ve vyšších podlažích se využily struskové tvárnice a k ohnivzdorné vyzdívce pecí zase šamotové cihly,“ doplnila mluvčí státního podniku Eva Jouklová.

Vstup do zámeckého parku v Lednici bude od letoška zpoplatněn

Cestování

Vápenku nově lemuje kamenný chodník. Vše o historii i rekonstrukci se návštěvníci dozvědí z informačních tabulí umístěných v areálu, kde jsou také dva nové přístřešky.

„Jižní část věže vápenky chceme zpřístupnit veřejnosti. Vybudovali jsme tedy dřevěné schodiště se zábradlím a vnitřní pultovou střechu,“ uvedl Stanislav Liška, lesní správce z Klášterce z Lesů ČR. „S vedením města Loučná pod Klínovcem nyní jednáme o veřejném využívání objektu a prohlídkách s průvodcem,“ podotkl Liška.

Vápenec se těžil v lomu za vápenkou už v 18. století. Kulturní a technickou památku se dvěma pecemi a dalšími objekty vybudoval v první polovině 19. století šlechtický rod Buquoyů. Objekt svému účelu sloužil až do poloviny 20. let 20. století. Z historického parcelního protokolu lze vyčíst i jeho plochu: deset čtverečních sáhů, podle rakouské měrné soustavy 36 metrů čtverečních.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám