Hlavní obsah

Finský domov Santa Clause je kvůli omikronu v nejistotě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční sezona je v Laponsku v plném proudu. Provozovatelé turistických zařízení hlásí, že se návštěvníci vrátili v počtu, jaký se blíží stavu před pandemií covidu-19. Jak dlouho zimní zábava ve finském domově Santa Clause potrvá, však není jasné, píše agentura AP. Koronavirová varianta omikron totiž přináší nová cestovní omezení a karanténní opatření.

Foto: Profimedia.cz

Do Rovaniemi míří v zimě množství turistů (ilustrační foto).

Článek

„Nikdo neví, co se stane. Stále panují obavy, že lidé výlety začnou rušit,” upozornila Sanna Karkkainenová, šéfka turistické kanceláře ve finském městě Rovaniemi, které se prezentuje jako domov Santa Clause.

Pandemie covidu-19 a následné lockdowny či cestovní omezení turistický ruch v severním Finsku těžce zasáhly. Před nástupem koronaviru bylo podle AP asi 60 procent z více než půl milionu návštěvníků ročně v Rovaniemi ze zahraničí, většinou z Evropy nebo Asie.

Podle místní turistické kanceláře loni v prosinci přicestovalo jen něco málo přes 11 tisíc turistů, což bylo o 82 procent méně než ve stejném období předloni. Poté, co přežily mizerný rok 2020, vnímá mnoho podniků letošní zimu jako „bod obratu”, uvedla Karkkainenová.

Švédský Ledový hotel otevřel brány. Jedno apartmá navrhl i princ

Cestování

Zima je v Laponsku nejrušnější turistickou sezonou a letecké společnosti Air France a Eurowings nedávno přidaly nové přímé lety do Rovaniemi z Paříže a Düsseldorfu. Místní podniky si pochvalují současnou vysokou poptávku o služby mezi turisty. „Myslím, že minulý týden, několik posledních dní bylo rušnějších než kdy dříve,” řekl Tuomas Palmgren, spolumajitel taxislužby Santa Line v Rovaniemi.

Provozovatelé zábavního parku se santovskou tematikou se loni v březnu rozhodli atrakci zavřít. Otevřeli zase až letos v zimě. „Minulou vánoční sezonu jsme úplně propásli. Zkoušeli jsme udržet otevřený hotel, ale také jsme to vzdali,” popsal Ilkka Lankinen, jeden z manažerů zařízení, které nese jméno SantaPark. „Prakticky byl SantaPark zavřený dva roky,” dodal, zatímco stál v elfí škole, kde mohou děti absolvovat kurz na Santovy pomocníky.

Obávají se restrikcí

Návštěvníci se v současné době nemohou se Santou objímat, neboť je od něj dělí plexisklo ve tvaru zázvorového perníčku. Někteří však chtějí finskou atrakci vidět tak hodně, že si na výlet počkali. Sestry Laura a Anne Marie Spencerovy z irského Dublinu si výlet zarezervovaly na loňský prosinec. Pandemie je přinutila plány o rok odsunout. „Nebyla to jediná dovolená, kterou jsme musely přeobjednat, ale byly jsme odhodlané se sem dostat,” řekla agentuře AP Anna Marie Spencerová.

Spatřit polární záři je nepopsatelný zážitek. Vyrazte za ním do Laponska

Cestování

Místní podniky návrat turistů vítají a zároveň se někteří lidé obávají nejistoty a toho, co budou znamenat obnovené restrikce, které si vynutila nová koronavirová varianta omikron. Například spolumajitelka restaurace v centru Rovaniemi Elisa Honkavuoriová se bojí, že turisté budou mít pocit, že nyní není „vhodná doba k cestování”.

Od 4. prosince se návštěvníci restaurací starší 16 let musí při vstupu prokázat plným očkováním proti covidu-19, potvrzením o nedávném uzdravení z této choroby či negativním testem na koronavirus. Od úterý však Finsko znovu zpřísňuje kontroly u turistů přijíždějících do země ze zemí mimo Evropskou unii nebo schengenský prostor, upozorňuje AP. Přijíždějící návštěvníci budou muset mít negativní test na infekci starý nejdéle 48 hodin.

„Sledujete poslední aktualizace a ptáte se: Co se děje s cestovateli? Byl to opravdu těžký rok a půl a nejvíce překvapivým faktorem je, že nevíme, kdy to ve skutečnosti skončí,” konstatovala Karkkainenová.

Jedna z posledních autentických divočin

Podcasty a pořady

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám