Hlavní obsah

Extravagantní hřbitov ve Vietnamu slibuje posmrtný život v přepychu

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vietnamský hřbitov An Bang není tradičním místem věčného odpočinku. Nachází se na něm desítky honosných hrobek i mauzoleí, ve kterých však nejsou uloženi žádní císaři ani vysocí hodnostáři, jak by se mohlo podle výzdoby zdát, ale obyčejní vesničané. Jde o místní tradici, do které obyvatelé pumpují nemalé peníze, píše agentura Newsflare.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve městě duchů ve Vietnamu jsou k vidění pompézní barevné hrobkyVideo: Newsflare, AP

 
Článek

Údajně největší hřbitov ve Vietnamu se nachází zhruba 20 kilometrů od císařského města Hue. Mezi místními je znám coby město duchů a v nadsázce se o něm často říká, že se tam mrtví mají mnohem lépe, než živí.

Mauzolea působí skutečně honosně a často jsou vyložena mozaikami. Stráží je asijští draci či lvi, některé hrobky dosahují výšky i několik metrů.

Vietnam se pyšní prvním zlatým hotelem na světě

Cestování

Do výstavby a následné výzdoby hrobů pumpují vesničané nemalé peníze, někdy se jedná o milionové částky, klidně až 200 tisíc dolarů (4,7 milionu korun). Podle místních médií má drtivá většina obyvatel příbuzné v zámoří, kteří domů posílají peníze výhradně na rozšiřování velkolepého hřbitova.

Foto: Profimedia.cz

Čas a peníze místní věnují na rozšiřování hřbitova.

Je nicméně paradoxní, že Vietnam nepatří mezi země, kde by bylo silně zakořeněno náboženství. Nejvíce obyvatel se hlásí k buddhismu, jde ovšem o pouhé jednotky procent. Přesto vesničané z An Bangu tvrdí, že je uctívání předků důležitou záležitostí, kterou nelze brát na lehkou váhu. I proto jsou hrobky a mauzolea tak honosné a zdobné. Čím jsou větší a vyšší, tím lepší posmrtný život a rozhled svým rezidentům zaručí.

Poměrně nová tradice

Výstavba hřbitova, který zabírá 250 hektarů, začala v roce 1995. Vesničané z An Bangu už tehdy patřili mezi poměrně movité, řada jejich příbuzných totiž po sjednocení Vietnamu v roce 1975 emigrovala do USA či Evropy a rodině začala posílat peníze. Obyvatelé se proto rozhodli, že začnou své zesnulé uctívat poněkud extravagantním způsobem.

Dnes se na hřbitově nachází více než tři tisíce hrobek. Odpočívají v nich buddhisté, křesťané, taoisté i muslimové. Kromě toho, že zdobná a majestátní mauzolea mají zajistit mrtvým lepší posmrtný život, rodinám prý rovněž přinášejí štěstí.

Vietnamský Český Krumlov? Hoi An člověka donutí nesledovat hodinky

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám