Hlavní obsah

Do Karibiku přes Grónsko? Ruským aerolinkám se komplikují cesty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské aerolinky mají kvůli uzavření vzdušného prostoru problém. Piloti musejí do cílových destinací létat alternativními trasami, které cestu značně prodlužují a komplikují. Začali si toho všímat uživatelé služby Flightradar24. Například do dominikánského letoviska Punta Cana to letadlo z Moskvy muselo před několika dny vzít kolem Grónska.

Foto: Profimedia.cz

Letadlo společnosti Aeroflot (ilustrační foto)

Článek

Vzdušný prostor ruským letadlům uzavřela Evropská unie, Velká Británie, Kanada, nově také USA. Aerolinkám se tak značně komplikují lety a musejí hledat náhradní cesty. A právě pozorování těchto často bizarních tras se stalo novou kratochvílí uživatelů Flightradaru, kteří záznamy zveřejňují na Twitteru.

Biden: Putin si myslel, že Západ neodpoví a že nás rozdělí. Mýlil se

Válka na Ukrajině

Na jednu z linek upozornili sami zástupci služby Flightradar24. Letadlo Aeroflotu, které na konci února mířilo z Bělehradu do Moskvy, muselo letět přes Srbsko, Severní Makedonii, poté se stočilo nad Turecko a do Ruska zamířilo přes Černé moře a Kazachstán. Let, který by normálně trval asi dvě a půl hodiny tak zabral pět hodin a 45 minut.

Podle serveru Independent byly následně lety z Bělehradu do Moskvy zrušeny. Vzdušný prostor totiž ruským letadlům uzavřela i Severní Makedonie.

Cesta se značně prodloužila také těm, kteří z ruského hlavního města cestovali do Karibiku. Do dominikánské Punta Cany muselo letadlo Aeroflotu letět kolem Finska, nad Grónskem a poté podél pobřeží Kanady a USA.

Takřka shodné byly i trasy z Portorika či mexického Cancúnu.

Ruské aerolinky už oznámily, že lety do Karibiku přeruší. Odvezou z něj do vlasti pouze turisty, kteří už mají zakoupené letenky. Kvůli uzavření vzdušného prostoru Kanady a USA by se totiž muselo létat opačným směrem například přes Kamčatku, což by trvalo celý den, informovala Asociace ruských cestovních kanceláří.

Zajímavá je rovněž trasa, kterou se letadla musejí dostávat do Kaliningradské oblasti, ruské exklávy, jež je obklopená Polskem a Litvou. V tomto případě se letadlo muselo koncem února vypravit oklikou nad Baltským mořem místo přímého letu nad Pobaltskými státy.

Wizz Air nabízí ukrajinským uprchlíkům 100 tisíc letenek zdarma

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám