Hlavní obsah

Desítky let je ukrytá v jezeře. Teď by se italská vesnice mohla znovu objevit

Novinky, mšv

Italskou obec Fabbriche di Careggine potkal v minulosti pohnutý osud. Kvůli výstavbě přehrady zmizela pod hladinou jezera Vagli. Zůstala však dobře zachovaná a při vypouštění nádrže se už několikrát znovu ukázala. Teď se bude historie nejspíš opakovat. Příští rok by ji podle Lonely Planet mohli lidé po čtvrt století opět spatřit.

Foto: Profimedia.cz

Vesnice se dá při vypuštění jezera prozkoumat.

Článek

Toskánská vesnice původně ze 13. století se musela v roce 1947 kompletně vylidnit. Její obyvatelé se kvůli stavbě přehrady přestěhovali do okolních měst a obcí a jejich původní domov zmizel pod vodní hladinou.

Celkem čtyřikrát se už ale Fabbriche di Careggine znovu ukázala při vysoušení jezera, a to v letech 1958, 1974, 1983 a naposledy v roce 1994. Příští rok se osud nejspíš zopakuje a turisté tak dostanou unikátní příležitost se do jedinečně zachovalého města duchů vypravit. A vzhledem k okolnostem se počítá se skutečně velkou návštěvností, píše server Travel and Leisure.

Obvykle obec obklopuje na 34 milionů metrů kubických vody, podle turistické organizace Visit Tuscany je tak šance si vesnici prohlédnout prakticky mizivá. Na plánování výletů je ale zatím brzy. Společnost Enel, jež přehradu vlastní, zatím nepotvrdila, zda jezero skutečně vypustí. Uvedla pouze, že taková šance existuje.

Jižní Tyrolsko už opět pošilhává po turistech, láká na aktivní pobyt v přírodě

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám