Hlavní obsah

ČOI varuje před vouchery cestovních kanceláří. Některé mohou být nevýhodné

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za zrušenou dovolenou nabízejí cestovní kanceláře poukazy. Některé ale vydávají své vlastní, které nejsou v souladu se zákonem „lex voucher“, varuje Česká obchodní inspekce. Zákazníky nalákají na zdánlivě výhodnější nabídku, ve výsledku ale spotřebitelé mohou přijít i o peníze.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na poukázku mají nárok lidé, jejichž dovolená byla v důsledku koronavirové pandemie zrušena. Využít ji lze i pro rezervaci pobytů v roce 2021 i 2022. Podle mluvčího ČOI Jiřího Fröhlicha ale některé CK vystavují vlastní vouchery, které jsou nevýhodné a mají vlastní pravidla.

„S ohledem na to, že dostáváme řadu žádostí o mimosoudní řešení spotřebitelských sporů a ještě více dotazů spotřebitelů, proč nemohou využít voucher tak, jak se říká v médiích, zjišťujeme, že cestovní kanceláře nabízejí i své varianty ‚výhodnějších’ voucherů,“ napsal Fröhlich Novinkám. Zákazníci mají podle něj často pocit, že využívají lepší nabídku, a odsouhlasí ji e-mailem, telefonicky, někdy i stvrdí podpisem.

EK si posvítí na Česko kvůli voucherům za zrušené zájezdy

Ekonomika

Takový voucher může mít však zcela jiná smluvní pravidla, než jaká udává zákon 185/2020 Sb., tedy lex voucher. „Následně se dostane spotřebitel do potíží, protože například očekává, že když nevyužije voucher do srpna 2021, dostane zpět peníze, jak se o tom hovoří již měsíce v médiích,“ vysvětluje Fröhlich s tím, že u „výhodnějších“ voucherů to tak nebývá ujednáno.

ČOI spotřebitelům na svých stránkách doporučuje, aby se při přijímání voucheru vždy ujistili, že jim byla poukázka vydána v souladu se zákonem lex voucher. V opačném případě se totiž mohou dostat do potíží.

Co je lex voucher?
Zákon lex voucher byl přijat, aby zmírnil dopady koronavirové pandemie na cestovní ruch. Cestovní kanceláře jsou díky němu uchráněny od krachu, protože nemusejí zákazníkům vracet peníze. Místo nich nabízejí spotřebitelům poukázku v hodnotě ceny zájezdu.
Existují výjimky, kdy je možné voucher odmítnout, vztahují se například na držitele průkazu osoby se zdravotním postižením, uchazeče o zaměstnání, kteří jsou vedeni na úřadu práce, nebo na osoby starší 65 let.
Ochranná doba končí 31. srpna příštího roku, pokud do té doby klient voucher nevyužije, musí mu cestovní kancelář vrátit veškeré uhrazené platby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám