Hlavní obsah

Cestovní kanceláře cílí na Řecko a Bulharsko. Létat se bude od července

Novinky, Michael Švarc

Řecko a Bulharsko. To budou nejméně na počátku léta dvě hlavní destinace, na které se budou soustředit české cestovní kanceláře. Turisté se však musejí připravit na mnohá omezení, kvůli kterým bude sezona poněkud jiná než obvykle. Půjde zejména o dodržování rozestupů nebo změnu v oblíbeném all inclusive stravování. Ceny zájezdů ale neporostou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Prodej zájezdů do Řecka i Bulharska už spustila cestovní kancelář Blue Style, jejíž zástupci na čtvrteční tiskové konferenci uvedli, že dovolené se budou realizovat od začátku července. Od prázdnin se totiž otevírají mezinárodní letiště na všech řeckých ostrovech, povoleny budou také charterové lety do bulharských měst Burgas a Varna.

„Ani jedna ze zemí nevyžaduje testy, takže můžeme začít létat, aniž by bylo potřeba platit něco navíc,“ uvedla obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek.

Dovolenkové poukazy zřejmě budou až po sezóně

Domácí

Na zmíněné země budou cílit i další velké cestovní kanceláře. „Aktuálně se budeme nejvíce věnovat Řecku, Bulharsku a následně ostatním destinacím, do nichž půjde cestovat bez omezení, tedy bez testů a karantény,“ napsal Novinkám obchodní ředitel CK Exim tours Petr Kostka.

Výrazně jsme rozšířili nabídku pobytů v České republice a zájezdů s vlastní dopravou
Eva Němečková, tisková mluvčí CK Čedok

Exim tours společně s CK Fischer a CK Alexandria patří ke společnostem, které na léto zrušily veškeré původně zakoupené zájezdy, protože nemohly garantovat jejich uskutečnění. Lidé si však budou moci vybrat z nové nabídky.

„Momentálně intenzivně pracujeme na novém letovém plánu a v nejbližších dnech klientům představíme novou nabídku do všech zemí, kam se dá cestovat bez omezení. Důležitým momentem je, že už máme od vlády na stole jasná pravidla,“ uvedl tiskový mluvčí CK Fischer Jan Bezděk a doplnil, že do všech zemí, kam bude možné vycestovat bez omezení, nabídne cestovní kancelář zájezdy.

Čedok kromě zájezdů do Bulharska a na šest řeckých ostrovů nabídne také Madeiru a v plánu jsou i Kanárské ostrovy. Na své si však přijdou i ti, kteří preferují pobyty v tuzemsku.

„Výrazně jsme rozšířili nabídku pobytů v České republice a zájezdů s autokarovou a vlastní dopravou. Ty budeme realizovat od data, kdy to dotyčné státy umožní. Největší zájem je o Chorvatsko, Rakousko, Slovensko, Maďarsko a Polsko,“ tvrdí mluvčí CK Čedok Eva Němečková. Uvedla, že se jedná také o zahájení cest do Albánie, na Maledivy či Zanzibar.

Cestovní kanceláře chtějí další destinace přidávat podle aktuální situace. Mělo by jít mimo jiné také o Tunisko, kde se hoteliéři připravují na opětovné spuštění sezony.

Jako v Řecku. Modrobílé městečko v Tunisku klame tělem

Cestování

Co se týče cen, ty by měly zůstat stejné jako obvykle, nebo jít dolů. Zdražovat se ale nebude, navzdory tomu, že hotelům kvůli plánovaným opatřením značně vzrostou náklady.

„Hoteliéři dělají maximum pro to, aby přilákali turisty a s mírným zpožděním nastartovali letošní sezonu,“ vysvětlil Bezděk.

Více omezení, zato méně lidí

Dovolené budou letos ovlivněny koronavirovou pandemií, turisté se proto musejí připravit na změny. Těm budou čelit už v letadlech.

Mluvčí Smartwings Group Vladimíra Dufková na tiskové konferenci uvedla, že budou například nutné roušky po celou dobu letu, personál bude také korigovat pasažéry při výstupu a nástupu, aby se dodržely rozestupy.

„Od 1. července plánujeme obnovení provozu asi do dvanácti řeckých destinací, bude následovat Bulharsko a mohlo by dopadnout i obnovení provozu do španělských destinací, na Kanárské ostrovy, Kypr či Madeiru,“ řekla Dufková.

Na jaká opatření se musejí turisté přichystat?
Pasažéři letadel budou muset mít po celou dobu cesty roušky. Co se týče transferů do hotelu, autobusy budou mít omezenou kapacitu a budou se důkladně dezinfikovat.
Hotelové prostory se budou důkladně dezinfikovat, v Řecku se například sníží frekvence pravidelného úklidu a výměny ručníků a povlečení — denně to bude pouze na žádost hosta. Omezí se kontakt s personálem.
Změn dozná all inclusive stravování. Bufet už nebude samoobslužný, jídlo bude na vyžádání nebo objednání od stolu. Obecně však o all inclusive hosté nepřijdou.
V řeckých hotelech dojde k uzavření vnitřních bazénů a omezí se počet lidí ve venkovních. Pro Řecko i Bulharsko pak platí větší mezery, alespoň dva metry, mezi lehátky na plážích. Plexiskla, která nainstalovali na ostrově Santorini, však nejsou nijak nařízená.
Omezeny mohou být také další hotelové služby, jako fitness či wellness. Tam dojde zejména k regulaci kapacity hostů. Zcela zakázány budou v Řecku animační programy pro děti ve vnitřních prostorách.

V Řecku budou restrikce poměrně důsledné, avšak podle cestovních kanceláří ne natolik, aby ovlivnily zážitek z dovolené. Bude omezena například kapacita autobusů při transferech do a z hotelu.

V ubytovacích zařízeních největší změny dozná oblíbené all inclusive stravování. To podle Lenky Pátek z CK Blue Style bude fungovat i nadále, ale nikoli samoobslužnou formou. Buď budou zaměstnanci jídlo nandávat hostům sami za plexiskly, nebo si ho budou klienti objednávat od stolů, které od sebe budou mnohem více vzdálené, než bývá zvykem. Obdobná opatření budou i v Bulharsku. A rozestupy se budou dodržovat také na plážích.

Z Česka budou jezdit přímé vlaky do Chorvatska

Ekonomika

Jelikož se ale neotevřou zdaleka všechny hotely, protože mnohým by se to finančně nevyplatilo, budou destinace zřejmě klidnější než obvykle.

„Mám informaci, že Britové do Řecka nakonec vpuštěni nebudou. Hoteliéři na ostrově Zakynthos tím přijdou prakticky o celou klientelu, takže se nám díky tomu možná otevřou nové ubytovací kapacity, které předtím nebyly dostupné,“ uzavřela Pátek.

Reklama

Výběr článků

Načítám