Hlavní obsah

Dovolenkové poukazy zřejmě budou až po sezóně

• Aktualizováno
Novinky, jas

Ministerstvo pro místní rozvoj stále pokračuje v přípravě dovolenkových poukazů. Projekt nazvaný Dovolená v Česku patrně lidé nevyužijí během letních měsíců, jak avizovala ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO), ale podle ministerstva bude cílit spíše na mimosezónní období. A zřejmě je také nebude možné uplatnit kdekoliv.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO)

Článek

Dostálová avizovala, že „hned začátkem června“ předloží vládě materiál k projednání, zatím se tak nestalo a ministerstvo přiznalo, že matérie se nachází v meziresortním připomínkovém řízení. Ani tak ale není schopno říci, jak bude forma podpory vypadat. V červnu prý ale návrh půjde do vlády.

Z rozsáhlé odpovědi na konkrétní otázky Novinek ministerstvo uvedlo konkrétně pouze to, že poukazy budou cílit mimo sezónu, tedy zřejmě ne na prázdniny, jak Dostálová původně slibovala, a že z jakéhosi šetření plyne, že lidi by k pobytu v tuzemsku motivovala už suma 2500 až 3000 korun. Není ani jasné, jestli by šlo o příspěvek jednotlivci, či o příspěvek na jeden pobyt, byť více lidí.

Navíc poukazy zřejmě nebude možné využít všude. Ministerstvo v obsáhlé odpovědi naznačuje, že poukazy mají „cílit převážně do destinací závislých primárně na zahraniční klientele”, ale také na „další atraktivní místa, která mají dlouhodobě potenciál a zároveň nevyužitou kapacitu”, a mají podpořit cestovní ruch „v mimosezónním období”.

Ukázalo se totiž, že atraktivní horské destinace mají už teď plno a po turistech volají spíše Praha, Brno a západočeské lázně.

Babiš chce příspěvek dětem na školu v přírodě, Dostálová lidem na dovolenou

Domácí

Nejasná je nadále forma distribuce. „Snahou je, aby bylo vytvořeno dlouhodobé a udržitelné technické i administrativní řešení,” konstatoval mluvčí Vilém Frček s tím, že projednávané technické řešení má být „do značné míry digitalizované”.

„Technické řešení, cílové skupiny i předpokládanou hodnotu poukazu momentálně intenzivně diskutujeme,” dodal ke stavu projektu.

„Hotovo, můžete to pustit.” Česko-slovenskou hranici lze opět projet bez kontrol

Domácí

Zájem cizinců o návštěvu ČR by mohl ožít v souvislosti s otevíráním hranic, které v posledních dnech nabírá v rámci celé Evropy na obrátkách. Nejasný je rovněž zájem Čechů o cesty do zahraničí, byť tradiční destinace pro dovolenou jako Chorvatsko či Slovensko jsou již nyní dostupné bez omezení.

Vedle dovolenkových poukazů sliboval premiér Andrej Babiš (ANO) dětem příspěvky na školu v přírodě.

Foto: Ministerstvo zahraničních věcí

Semafor bezpečnosti zemí

Anketa

Měli byste zájem o poukaz na dovolenou v ČR?
Ano
34,9 %
Ne
65,1 %
Celkem hlasovalo 7495 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám