Hlavní obsah

České skiareály stále nevědí, co přijde

Právo, Vladislav Prouza

Provozovatelé skiareálů nevědí, co mohou kvůli covidu v nadcházející zimní sezoně čekat. Reprízu jara, kdy vláda zavřela sjezdovky, si nikdo nepřipouští. Řada areálů investuje jako každý rok.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Návrh, jak bychom si představovali provoz zimních středisek v čase pandemie, jsme předložili ministerstvu zdravotnictví. Jím schválený postup, jak v duchu protiepidemických opatření postupovat, doposud nemáme,“ konstatoval šéf Asociace horských středisek Česka Libor Knot, jenž odhaduje start letošní lyžařské sezony do půldruhého měsíce.

„Pokud by začala dnes, mohly by se kvůli nouzovému stavu rozjet pouze lanovky se dvěma lidmi na sedačkách,“ přiblížil Knot.

České skiareály chystají na zimu řadu opatření. Doufají v normální sezonu

Cestování

Vlekaři během zimy počítají s rouškami na lanovkách. Rouška by neměla být povinná na jednomístných vlecích. „Pokud jde o dvoumístné vleky, chtěli bychom se držet pravidla, kdo spolu bydlí, společně jede. Hygienici by měli umět rozlišit, co spadá do kategorie hromadné přepravy osob, kam patří lanovky, nikoli však vleky,“ míní Knot.

Obavy vlekařů násobí také uzavřené hotely, na nichž je většina skiareálů životně závislá. Riziko nákazy turistům nehrozí na lanovkách a sjezdovkách, nýbrž v místech doprovodných aktivit, které chtějí vlekaři v maximálně možné míře omezit. „Chceme, aby zůstalo od všeho možného oproštěné lyžování,“ poznamenal Knot.

Nové lanovky i zasněžovací technika

Obavy z nejisté sezony neodradily řadu skiareálů od investic. SkiResort Černá hora – Pec investoval 15 milionů korun do nové rolby a kvalitnějších služeb. „Rozšíří se nabídka skipasů dostupných online z pohodlí domova,“ uvedla mluvčí skiresortu Zina Plchová.

Deset milionů korun šlo letos do technického zasněžování a infrastruktury areálu v Rokytnici nad Jizerou. Areál plánuje vyhřívané boxy pro věci lyžařů.

„Dolaďujeme opatření proti covidu. Značky pro rozestupy u lanovek a vleků si ale nedovedu představit. Sezonu jinak připravujeme standardně,“ říká ředitel rokytnického areálu Vít Pražák. Letos nejvíc, 45 milionů korun, investoval do lyžařského střediska areál Mladé Buky, kde do Vánoc počítají s novou čtyřsedačkovou lanovkou.

„Kromě repasované lanovky z Itálie jsme rozšířili technické zasněžování o tři děla,“ doplnila ředitelka mladobuckého areálu Kateřina Pilařová.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám