Hlavní obsah

Češi chtějí prchnout před covidem do tepla. Láká je exotika

Novinky, Michael Švarc

Částečný lockdown i nejistý vývoj situace ohledně koronaviru. To jsou zřejmě důvody, proč se nyní Češi ve zvýšené míře zajímají o zájezdy do exotiky. Větší poptávku registrují prakticky všechny Novinkami oslovené cestovní kanceláře – uvedly, že nejvyhledávanějšími destinacemi jsou tradičně Egypt či Spojené arabské emiráty. Ze vzdálenějších pak Zanzibar, Maledivy či Kapverdy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Cestovní kanceláře registrují zvýšený zájem v období kolem Vánoc i Silvestra, začínají se rovněž zajímat také o lednové termíny, patrně v obavách, jaká bude v Česku nadále situace ohledně koronaviru.

„Z vývoje posledních dnů se zdá, že lidé utíkají před lockdownem do tepla,“ napsal Novinkám tiskový mluvčí CK Fischer Jan Bezděk. „Od minulého týdne, kdy se začaly zhoršovat koronavirové statistiky a začalo se znovu mluvit o zpřísňování opatření, se znatelně zvyšuje zájem i o exotické pobyty v lednových termínech,“ doplnil.

Bezděkova slova potvrzuje také tiskový mluvčí CK Exim Tours Petr Kostka. „Lidé se začali obávat dalšího lockdownu, a proto chtějí alespoň na týden odletět do tepla, například do Egypta, na Kapverdy nebo do Spojených arabských emirátů,“ uvedl Kostka. Doplnil, že CK spouští přímo na letišti testování, aby měli klienti jistotu, že odlétají zdraví a nebudou muset do karantény. Stejnou možnost nabízí i CK Fischer.

Zimní dovolená se lyžařům komplikuje, Rakousko nařizuje karanténu

Stalo se

Čechy v období Vánoc a Silvestra nelákají pouze bližší mořské destinace. Tahákem je rovněž vzdálenější exotika. „Zvýšený zájem je o Maledivy a Zanzibar, ve kterém aktuálně není při vstupu do země povinný test na covid-19,“ vysvětlil provozní ředitel CK Blue Style Ondřej Rušikvas.

Popularita exotických destinací se u cestovních kanceláří mírně liší, tisková mluvčí CK Čedok Eva Němečková zmiňuje kromě Zanzibaru také Maledivy, Dominikánskou republiku či Mexiko. Zájem je rovněž o Madeiru.

„Vzhledem k současné situaci některé letecké společnosti snížily počet letů do exotických destinací, a je proto obtížnější rezervovat vhodné spoje s dobrou návazností z Prahy,“ poznamenala Němečková. Vyzvala proto zájemce o zimní pobyty, aby s rezervací příliš neotáleli.

Kupují i first minute dovolené

Cestovní kanceláře už před několika týdny spustily prodeje first minute zájezdů. Některé kvůli koronaviru změnily i obchodní podmínky, aby měli klienti jistotu, že o své peníze nepřijdou. Co se týče destinací, Češi jsou věrní svým oblíbencům. Těmi jsou hlavně Řecko, Turecko, Egypt, ale také Bulharsko.

O first minute zájezdy je zájem. Některé cestovní kanceláře kvůli covidu mění podmínky

Cestování

Anketa

Plánujete v zimě odjet k moři?
Ano
29,3 %
Ne
65,8 %
Zatím jsem se nerozmyslel/a
4,9 %
Celkem hlasovalo 1599 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám