Hlavní obsah

Zimní dovolená se lyžařům komplikuje, Rakousko nařizuje karanténu

Novinky, Jitka Zadražilová
Vídeň

Rakousko v rámci uvolňování přísných protikoronavirových opatření otevře od 24. prosince venkovní zimní sportoviště, současně ale milovníkům lyžování pobyt v Alpách komplikuje. Ti, kdo do země přijedou v období od 7. prosince do 10. ledna z rizikových oblastí, budou muset do desetidenní karantény, uvedl ve středu kancléř Sebastian Kurz. Česko se zatím nachází v červené zóně.

Foto: Saalbach.com/Tom Bause

Saalbach je jedním z největších lyžařských území Rakouska.

Článek

„Spoléháme na důsledný hraniční režim. Opatření je zavedeno kvůli tomu, aby virus nebyl do země zavlečen ani turisty, ani navrátilci z dovolené,“ řekl Kurz. Limitem je 100 nakažených na 100 tisíc obyvatel za posledních 14 dnů. Tuto mez překračují v současné době prakticky všechny sousední země.

Z karantény se bude možné dostat po pěti dnech, pokud bude mít dotyčný negativní test na koronavirus. Cílem tohoto opatření je omezit lyžařský turistický ruch. Další nepříjemností je, že všechny restaurace a hotely musí zůstat zavřené do 7. ledna. Vleky v lyžařských areálech mohou být otevřeny od 24. prosince, proto je mohou využívat hlavně místní obyvatelé.

Italská vláda chce zakázat o Vánocích půlnoční mše

Koronavirus

Vánoce a silvestrovské oslavy budou moci Rakušané strávit letos nanejvýš v deseti lidech. Vánoční trhy jsou zrušené. Divadla a kina se otevřou až 7. ledna. Ve stejný den přestane platit noční zákaz vycházení, který bude od pondělí stanoven na období mezi 20. a 6. hodinou. Výjimka ze zákazu bude jen o vánočních svátcích.

Nebudete nám říkat, co máme dělat. Rakousko odmítlo uzavřít lyžařské areály

Koronavirus

„Klesající čísla jsou úspěchem, ale není důvod jásat,“ řekl Kurz. Zatím se podle něj zabránilo přetížení zdravotního systému. Současně vyzval občany k účasti na nadcházejícím plošném testování. Ve Vídni, Tyrolsku a Vorarlbersku začne testování v pátek, další spolkové země budou následovat.

V Rakousku, které má 8,9 milionu obyvatel, se za posledních 24 hodin nákaza koronavirem prokázala u 3972 lidí. S covidem-19 zemřelo 121 infikovaných.

Reklama

Výběr článků

Načítám