Hlavní obsah

Celník si splnil sen, hraje ve Vinnetouovi a vyrazil po jeho stopách

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdyby se dnes herci Pierre Brice a Lex Barker vydali do Chorvatska na místa, na nichž v šedesátých letech točili filmy o románovém náčelníkovi Apačů Vinnetouovi a jeho bílém bratru Old Shatterhandovi, nestačili by se divit. Mnohá se zcela změnila. Jejich dokonalým znalcem je šestapadesátiletý celník Jan Machálek, pracující na letišti v Brně-Tuřanech.

Foto: Jan Machálek

Jan Machálek v roli Mr. Jonese s divadelním Vinnetouem Michalem Bednářem.

Článek

Letos si splnil klukovský sen. Ve Westernovém městečku v Boskovicích dostal nečekaně roli Mr. Jonese v divadelním představení Vinnetou, a pak na místech, kde se skutečně točil, pořídil sérii unikátních srovnávacích fotografií, které nyní obdivují příznivci apačského náčelníka na sociálních sítích. Honza zná každý kámen z natáčení i s dialogy z filmů.

Cesta za romantikou

„Jsou stále místa, na nichž milovníkům Vinnetoua vyhrknou slzy do očí. Většinu míst z natáčení ale už změnil neúprosný zub času. Náletové dřeviny postupně zastiňují známé výhledy do krajiny z filmů,“ prozradil Právu Machálek. Místa natáčení navštívil už osmkrát.

Spíše než návštěvu proslavených Plitvických jezer doporučuje zajet si na vyhlídku nad řeku Zrmanja, která ve filmu Vinnetou představovala Rio Pecos. Stačilo by prý jen na ní opět vybudovat apačské pueblo, vztyčit mučednické kůly, přivázat k nim zálesáka Sama Hawkense s Old Shatterhandem, což je známá scéna z jejich zajetí, a vše by bylo stejné jako ve filmu.

Dalším romantickým místem je Drage, což je vyhlídka nad jezerem, na níž Vinnetou ve filmu Poslední výstřel věstí při západu slunce svoji smrt. Dojetí se lze prý těžko ubránit při dvou mohylách z kamenů u skal Tulove Grede. Jde o místo, kde byl pohřben Vinnetoův otec Inču-čuna a sestra Nšo-či. Mohyly z filmů rozebrali sběratelé suvenýrů. Toto jsou již jejich kopie.

Šerif mu dal roli

Honza chodil na filmové příběhy o Vinnetouovi jako kluk do kina Morava v Brně-Králově Poli. Když se letos na jaře dověděl, že se ve Westernovém městečku v Boskovicích připravuje divadelní představení Vinnetou, vypravil se tam v naději, že si bude moci prohlédnout vznikající scénu a kopie staveb ze stejnojmenného filmu. Náhoda tomu chtěla, že hned narazil na šerifa Luboše Jerryho Procházku. Ten jej provedl amfiteátrem, a když viděl, že Vinnetou je pro Honzu skutečně srdeční záležitost, dal mu roli šéfa železničních dělníků Mr. Jonese.

Padouch Santer jej zastřelí, když se snaží zabránit válce. „V jeho roli je obrovské poselství o tom, že se nesmíme bát postavit proti zlu, i když víme, že s ním svůj boj prohrajeme. Role Mr. Jonese si proto moc vážím,“ doplnil celník. Zájem o divadelního Vinnetoua byl mimořádný. Již nyní jsou proto v prodeji jako vánoční dárky vstupenky na příští sezonu.

Mezi lety 1962 a 1968 bylo natočeno jedenáct filmů o Vinnetouovi. Machálek nyní třídí nově pořízené fotky. A jeho tip na návštěvu místa, které zřejmě brzy zanikne? Je to filmové Stříbrné jezero, které se ve skutečnosti jmenuje Kaluđerovac. Filmovým divákům dobře známý výhled starého náčelníka Tonkawy na vodní plochu, po níž připlouvají na voru bandité, aby se zmocnili indiánského pokladu, již brzy překryjí větve četných náletových dřevin.

Počet turistů v Chorvatsku letos kvůli koronaviru klesl o 61 procent

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám