Hlavní obsah

Britský pár proletěl v balonu víc zemí, než většina lidí vůbec navštíví

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britští manželé Allie (51) a Phil (72) Dunningtonovi jsou prý novými světovými rekordmany. Proletěli se v horkovzdušném balonu ve více zemích než kdokoli jiný. Přestože Guinnessova kniha rekordů je ještě oficiálně neuznala, pár o svém prvenství nemá nejmenší pochyby, píše server Yahoo News. A čísla jsou to skutečně úctyhodná, na tolik vlaječek dosáhne málokterý dobrodruh i tradičnějšími dopravními prostředky.

Foto: Profimedia.cz

Allie a Phil Dunningtonovi se potkali v roce 2002.

Článek

Počet zemí, který oba nadšenci do horkovzdušných balonů proletěli, se drobně liší. Zatímco africká Guyana byla pro Allie jubilejním stým státem, pro Phila už 124. „Mám digitální záznam každé země, ve které jsem byla. Phil ne, protože začal s létáním už před 40 lety, kdy si lidé ještě nic nefotili. Ale zase si vše zaznamenával do deníku,“ uvedla Allie Dunningtonová. Podle ní na světě neexistuje nikdo, kdo by s horkovzdušným balonem dosáhl takového počtu proletěných zemí.

Foto: Profimedia.cz

Allie proletěla rovných sto zemí, její manžel o dvacet čtyři více.

Let v její sté zemi byl prý velkou výzvou, protože většinu času pršelo. „Našli jsme malou rovnou plochu, odkud jsme byli schopni vystoupat,“ doplňuje Allie, která koníčku propadla ve chvíli, kdy v roce 2002 potkala svého současného manžela.

Zimní Alpy stojí za to

Výčet destinací, v nichž pár uskutečnil let, je velmi bohatý a je prý těžké vybrat nejkrásnější místo. „Často se nás ptají, kde jsme si to oblíbili. Viděli jsme tolik nádherných krajin. Třeba přelet nad zimními Alpami je úžasný, ale stejně tak nad barmskou džunglí,“ tvrdí Allie s tím, že zážitek je vždy ve výsledku o lidech. „V Barmě jsme přistáli v malé vesnici, kde se k nám přiřítilo asi 50 dětí. To bylo velmi silné,“ řekla.

Létání v horkovzdušném balonu se často neobejde bez rizik. Pokud přestane foukat vítr, člověk najednou letí v 600 metrech jen s plynovou bombou, což může být podle manželů nepříjemné. „Jednou jsme také létali v Kosovu. Přistáli jsme a přišel k nám muž, báli jsme se, že nás zastřelí, protože to bylo krátce po válce. Nikdy nevíte, jak vás lidé přijmou. Ukázalo se, že mluví ale perfektně německy a pozval nás k sobě na čaj,“ vzpomíná Allie, která se v Německu narodila.

Foto: Profimedia.cz

Zatím poslední navštívenou zemí byla africká Guyana.

Manželé jsou hrdí na počet zemí, který tímto způsobem procestovali, ale vědí, že navštívit úplně všechny státy světa se jim nepovede. „Mám na svém seznamu ještě dvacet, které bych chtěla vidět, ale je nemožné je stihnout všechny,“ dodala.

Pro výběr destinací mají manželé ale především jedno jediné kritérium. „Hlavně ať je někde po cestě dobrá hospoda,“ směje se Allie.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám