Hlavní obsah

Barevný lom Seč bude přírodní památkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pískovcový lom Seč v Moravském krasu, který je velkým turistickým lákadlem, protože doslova hraje desítkami barev, by se měl stát počátkem příštího roku přírodní památkou. Leží u Rudice na Blanensku. Přestože jde o někdejší dobývací prostor, a je tedy do něj vstup zakázán, láká zástupy zvědavců. Těžba v lomu byla ukončena již před lety.

Foto: CHKO Moravský kras

Pískovna Seč je známým turistickým cílem.

Článek

Přeměna lomu na památku znamená, že těžba již nebude obnovena a lom bude zpřístupněn veřejnosti.

O netradiční zbarvení písku se postaral kaolin. Lom byl kdysi společností Setra využíván k těžbě sklářských a slévárenských písků. Lidé ze širokého okolí si do něj jezdili pro jemný písek na výrobu omítek. Seč připomíná svým zbarvením Duhové hory na jihu Islandu.

Okraje lomu jsou nebezpečné

„Chceme dát této lokalitě do budoucna jasný řád. Mohla by v ní vzniknout naučná stezka a na jejích okrajích i dřevěná vyhlídka na toto malebné místo. Nechceme ani v létě omezovat koupání v jezírku na dně lomu,“ řekl Právu Antonín Tůma ze správy CHKO Moravský kras.

Jeskyňáři objevili u Macochy nové dómy

Věda a školy

Hlavní problém vidí v bezpečnosti návštěvníků. Okraje lomu mohou být nestabilní. Šplhání po písčitých stráních může způsobovat sesuvy půdy. Řešením je vytvoření zpevněných chodníků, místy schodišť, vyhlídek a oplocení.

Nejpohádkovější obec Česka

Lom slouží i jako obří pískoviště pro děti ze širokého okolí. Sice o něj nepřijdou, ochranáři ale přísně dohlédnou na to, aby do strání nehloubily díry, a to nejen kvůli erozi, ale také s ohledem na jejich bezpečnost.

Lom se rozkládá na 18 tisících metrech čtverečních. Je sice v majetku lesního podniku brněnské Mendelovy univerzity, pokud by ale byl prohlášen přírodní památkou, převzala by jej do péče nedaleká obec Rudice, v níž je základna Speleologické záchranné služby. Po plánovaných úpravách by se lokalita mohla stát jednou z oficiálních atrakcí Moravského krasu.

Klášter v Hájku zve během listopadu na návštěvu

Tipy na výlety

I když o lomu mnozí turisté nevědí, dobře jej znají filmaři. Lom Seč si zahrál již v nejednom snímku, a to od filmů pro děti až po detektivky.

Rudice se může pochlubit mnoha přírodně zajímavými místy, k nimž patří například oblast Rudického propadání. Jedovnický potok v něm mizí pod zem. V této lokalitě se natáčelo již tolik příběhů pro nejmenší, že se o Rudici hovoří jako o nejpohádkovější obci Česka.

Reklama

Výběr článků

Načítám