Hlavní obsah

Jeskyňáři objevili u Macochy nové dómy

Hned čtyři dómy, tedy rozlehlé jeskynní sály, objevili u propasti Macocha v Moravském krasu na Blanensku speleologové. Krásou své krápníkové výzdoby se prý vyrovnají té z nedalekého Masarykova dómu v Punkevních jeskyních, který ročně navštíví 200 tisíc turistů z celého světa. Poloha čtyř dómů neumožňuje v budoucnu jejich zpřístupnění veřejnosti.

Foto: archiv Jiří Kunc

Nově nalezené dómy v Moravském krasu mají nádhernou krápníkovou výzdobu.

Článek

„Třicet let jsme tušili, že by v lokalitě, které říkáme Skleněné dómy, mohly být nové a dosud neprobádané prostory, do nichž lidská noha ještě nevkročila. K jejímu propátrání jsme se ale dostali až teď,“ řekl Právu Michal Šenkýř z České speleologické společnosti, a to ze Základní speleologické organizace 6-20 Moravský kras.

Tvoří ji dvacet amatérských speleologů. Jeskyním se věnují ve volném čase.

Sály plné krápníků

Už v 80. letech minulého století geofyzikální průzkumy z povrchu ukázaly, že v prostoru nedaleko Macochy, konkrétně mezi Pustým a Suchým žlebem, jemuž se říká Chobot, jsou neprobádané prostory. Po odtěžení asi stovky kbelíků usazenin, tedy hlíny a kamení, se jeskyňáři dostali do nové chodby a z ní pak do jednotlivých dómů.

V jeskyni se dá strávit až čtyřicet dní, nebezpečí se ale nevyhnete

Muži

Museli do nich sestoupit podzemními propustkami. Největší z dómů je 25 metrů vysoký. Ve spodní části měří zhruba pět metrů na šířku a deset metrů do dálky.

Odměnou za všechno úsilí byl objevitelům pohled na krápníky od tenkých brček až po ty, které tvoří závěsy. Něco podobného lze najít v Masarykově dómu, jemuž se pro jeho krásu říká také Pohádkový. Prostory se zachovaly v dobrém stavu i díky tomu, že je nad nimi na povrchu les a nikdy se nad nimi zemědělsky nehospodařilo.

Jména zatím nemají

„Dómy budeme dále mapovat. Lze předpokládat, že za nimi budou ještě další prostory. Zatím jsme jim nedali jména, mají jen pracovní. Jména jim teprve vybereme. Z nálezu, obzvlášť kvůli krápníkům, máme velkou radost,“ doplnil Šenkýř.

Posledním významnějším objevem speleologů v krasu byl letošní nález četných chodeb a rozlehlého dómu v Ševčíkově závrtu.

Pod hokejistovým závrtem našli nový dóm

Domácí

V Moravském krasu bylo dosud objeveno a popsáno přes 1130 jeskyní. Je v něm i Amatérská jeskyně, která je se svými neuvěřitelnými 45 kilometry jedním z nejdelších jeskynních systémů ve střední Evropě. Pro turisty je jich pravidelně otevřeno pět.

Nejznámější jsou Punkevní, propojené se dnem propasti Macochy. Návštěvníci se v nich plaví v člunech po 500 metrů dlouhé trase na ponorné říčce Punkvě.

Reklama

Související články

Jeskyňáři provedou turisty ministerskou trasou

Milovníci temného světa krápníků se budou moci o třech listopadových víkendech vypravit se speleology na procházku po tzv. ministerské trase Amatérské jeskyně...

Výběr článků

Načítám