Hlavní obsah

Balonem k okraji vesmíru. Společnost chce nabídnout lety nad planetu

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O turistických letech do vesmíru se již několik let vášnivě hovoří. Společnost Space Perspective chce nyní nabídnout neméně ambiciózní příležitost. Plánuje vyrobit vodíkem poháněný balon, který by posádku vynesl až k okraji vesmíru do stratosféry, odkud by mohli lidé pozorovat zakřivení Země, napsal server Luxury Launches.

Foto: Profimedia.cz

Balon vynese pasažéry do výšky zhruba 30 kilometrů.

Článek

Do kabiny balonu, která bude uzavřená a opatřená panoramatickými okny, se vejde osm pasažérů. Ty čeká šestihodinový let do zhruba 30 kilometrů nad zemský povrch, což je dostatečně vysoko, aby šlo vidět zakřivení planety a zároveň temnota vesmíru.

V kosmu by balon zhruba dvě hodiny kroužil, poté by se vypravil zpět k zemi, kde by přistál v moři. Tam by ho vždy vyzvedla loď.

Foto: Profimedia.cz

Kabina pojme osm lidí.

Společnost Space Perspective už údajně začala s vývojem i výběrem posádky, přičemž zkušební lety a zátěžové testy by měly začít v příštím roce. První pasažéry by mohl balon do stratosféry vynést do tří a půl let.

Levnější než suborbitální lety

Vzhledem k tomu, že balon nevynese pasažéry mimo gravitační pole Země, nebude zapotřebí žádného speciálního výcviku a lidé nepocítí ani stav beztíže. O levnou záležitost přesto nepůjde, počítá se s cenou kolem 125 tisíc dolarů, což je 2,95 milionu korun.

Server Luxury Launches upozorňuje, že i tak jde o polovinu částky, která je plánovaná pro suborbitální kosmické lety, tedy takové, které nedosáhnou oběžné dráhy, ale překonají či se přiblíží hranici vesmíru.

Virgin Galactic připraví program pro soukromé lety na vesmírnou stanici

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám