Hlavní obsah

Otevření Petrovy boudy v Krkonoších je reálné

Právo, Vladislav Prouza
Špindlerův Mlýn

Termín otevření Petrovy boudy letos 31. prosince považuje projektant objektu na hřebenech Krkonoš Vladimír Pöschl za reálný. Památkáři, jimž se podařilo prosadit podobu nové boudy, trvají na návratu mobiliáře z bývalé Petrovky, totálně zdevastované požárem z 1. srpna 2011.

Foto: Snowy Chalet

Petrovka je před otevřením.

Článek

„Připravujeme kolaudaci. Zbývá zhruba šest neděl. Termín není nereálný, ovšem ani zaručený. Většinu vyjádření úřadů máme, další dokončujeme,“ konstatoval Pöschl.

Kolaudaci mohou zkomplikovat požadavky památkářů, kteří chtějí vrátit do interiéru Petrovky původní mobiliář, který byl odvezen krátce před zničujícím požárem z léta uzavřené boudy.

Většina mobiliáře se vrátí
Vladimír Pöschl, projektant

Majiteli kdysi jedné z nejluxusnějších krkonošských bud, postavené v roce 1811 Johannem Pittermannem a provozované ve zlaté prvorepublikové éře rodinou Zineckerových, se podařilo krátce před požárem zachránit zhruba čtyřicet historických artefaktů.

„Většina mobiliáře se vrátí zrestaurovaná zpět,“ slibuje Pöschl.

Pivovar neprošel

Památkáři trvají na historicky cenných lustrech, charakteristických pouze pro Krkonoše, stojacích hodinách nebo vitrážích. Repliky unikátních lustrů lze nyní vidět v nedávno zrekonstruované Tippeltově boudě na Pomezních Boudách.

„Podmínka vrátit mobiliář nebyla splněna,“ tvrdí památkářka Vladimíra Paterová. Petrova bouda stále zůstává pod kuratelou památkářů, což výrazně ovlivnilo její nynější podobu horského objektu ze začátku 19. století.

Gočárovy mlýny obsadí stavbaři na jaře

Cestování

„Jinak by spáleniště zplanýrovali a postavili na místě s nezaměnitelným géniem loci, co by chtěli. Naštěstí také pod tlakem veřejnosti k tomu nedošlo. Památkou není pouze to, co je hmotné, ale i paměť na místo, které tvořilo stoleté panorama tohoto koutu Krkonoš,“ podotkla Paterová.

Majitel areálu Petrovky, společnost Snowy Chalet, fakticky ovládaná podnikatelem Vladimírem Kovářem, počítal v sousedním objektu hlavní budovy s minipivovarem, což narazilo na nesouhlas památkářů.

„Překročili by projektem daný půdorys,“ zdůvodnila Paterová. Záměr postavit třetí objekt s pivovarem, jenž by architektonicky dovršil původní podobu Petrovky, pro změnu, snad kvůli obavám z neúměrné turistické a dopravní zátěže, neprošel u ochranářů.

Otázka, zda repliku dvou objektů pod Dívčími kameny doplní třetí, pivovarnický, zůstává nezodpovězena. „Souhlas ke třetímu objektu od památkářů tentokrát mají,“ poznamenala Paterová.

Zpustošený Rabštejnek zachránili pro budoucnost kamarádi z dětství

Tipy na výlety

Replika čtyřpodlažní Petrovy boudy z Pittermannových dob pojme dvaapadesát lůžek. Bouda v nadmořské výšce skoro třináct set metrů mohla před požárem najednou ubytovat až 220 hostů.

Velikost spojená s ekonomickou nerentabilností odsoudila původní trojici budov bývalé Petrovky k zániku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám