Hlavní obsah

Oprava cvilínské rozhledny začala

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krnov

Dlouho očekávaná oprava rozhledny na Cvilíně v Krnově na Bruntálsku byla zahájena v pondělí. Rekonstrukce památky, která musela být vloni uzavřena kvůli svému špatnému technickému stavu, bude stát necelých 10 milionů korun bez DPH a potrvá do poloviny roku 2021.

Foto: MÚ Krnov

Už příští rok v létě by se cvilínská rozhledna mohla znovu otevřít.

Článek

„Staveniště jsme již brněnské firmě předali, po zařízení staveniště a nezbytných přípravných pracích přijde na řadu jako první zpevnění základů. Podloží rozhledny je totiž nestabilní a její statika narušená,“ uvedl Jan Šrubař z krnovského odboru veřejných zakázek.

Kromě základů jsou dalšími problematickými místy venkovní přístupový ochoz včetně schodiště, betonové římsy, balkon, ztužovací ocelové pásy, střecha, vnitřní schodiště a zejména vyhlídková terasa, jejíž zděné zábradlí s cimbuřím je uvolněné.

Oprava dominanty Krnova s sebou přinese zvýšenou intenzitu dopravy nejen na komunikaci vedoucí na vrch Cvilín, ale také na příjezdové cestě k rozhledně ve směru od poutního kostela. U vyhlídkové věže bude navíc zřízena odstavná plocha pro parkování osobních vozidel pro potřebu stavby.

Boj o nejstarší rozhlednu v Jeseníkách

Cestování

Dvacet osm metrů vysoká rozhledna na Cvilíně byla postavena v letech 1902 až 1903 podle projektu architekta Ernsta Latzela z iniciativy Moravskoslezského horského spolku a za vydatné finanční podpory knížete Jana II. z Lichtenštejna.

Reklama

Výběr článků

Načítám