Hlavní obsah

Zelená džungle v Austrálii ukrývá romantickou evropskou ruinu

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novodobá historie Austrálie není na památky příliš bohatá. Kdo po nich však u protinožců zatouží, může se vydat třeba téměř na sever státu Queensland. V části zdejší zelené džungle se totiž ukrývá kus Evropy, téměř 100 let starý hrádek postavený ve španělském stylu. Obklopují ho jezírka porostlá lekníny nebo romantické terasy.

Foto: Profimedia.cz

Hrádek byl vybudován v roce 1929.

Článek

Usazená mezi tisícemi stromů si hoví nepatrná mechem porostlá stavba. Před více než 100 lety o jejím vybudování snil farmář Jose Paronella, který svou představu nakonec na 13 akrech tropického lesa přetavil v realitu. V roce 1929 se svou ženou Margaritou koupil pozemek a společný sen začali budovat doslova holýma rukama — ještě dnes jsou ve zdech viditelné otisky prstů i prohlubně.

Foto: Profimedia.cz

Kamenné mosty a okolní džungle dodávají místu nádech romantiky.

Atrakce, jenž dnes po manželích nese jméno Paronella park, je od velkých měst sice poněkud z ruky, ale jedná se o skutečně idylické místo na romantickou procházku nebo rodinný výlet. Třeba od Brisbane, tedy správního centra Queenslandu, leží dlouhých 18 hodin jízdy, od Cairns hodinku a půl.

Místo setkávání

Hrádek nebyl vybudován jako obydlí, ale jako místo odpočinku pro veřejnost, a tak je tomu i dnes. Každou neděli se zde konala promítání pod širým nebem, ale pořádaly se zde i nejrůznější tančírny a večírky. Děti se mohly do sytosti vyřádit na zdejším hřišti nebo si společně s rodiči zahrát tenis na jednom ze dvou kurtů.

Foto: Profimedia.cz

Nad vodopády se klenou visuté mosty.

Vysoké stromy, které všechno kolem obklopují, vytvářejí dojem kouzelného lesa. Se všemi ozdobnými zábradlími, ochozy, fontánami a vodopády se pocit jen umocňuje. Kouzelná džungle se navíc nachází poměrně nedaleko Velkého korálového útesu, tudíž se dá návštěva obojího spojit.

Foto: Profimedia.cz

Džungli křižují nejrůznější cestičky spojující hrádek s tenisovými kurty nebo terasami nad vodopády.

Manželé Paronellovi své životní dílo nakonec v roce 1977 prodali. Rodinu, která ho odkoupila, jako by však stíhala jedna katastrofa za druhou — hrádek poničily povodně, dva cyklóny, ale i tak všechna řádění přírody jakž takž ustál a dnes tato romantická ruina nadále vítá návštěvníky z různých koutů Queenslandu.

Reklama

Výběr článků

Načítám