Hlavní obsah

Tchaj-wan: Po krásách nádherného ostrova hor a oblaků

Novinky, Linda Nguyenová

Portugalci nazvali Tchaj-wan Formosa neboli nádherný ostrov. Země hor a oblaků, kterou omývají Jihočínské a Východočínské moře, nadchne obdivuhodnou přírodou, v níž se kromě hor objevuje velké množství jezer, soutěsek, ale i sopek. Mnoho skvostů se nachází zejména na východním pobřeží Tchaj-wanu, třeba v národních parcích Taroko či San-sien-tchaj.

Foto: Linda Nguyenová, Novinky

Pobřežní park Pa-tou-c' nadchne výhledy, které se na stezkách otevírají.

Článek

Tchaj-wan leží v subtropickém až tropickém podnebném pásu, jara bývají teplá a deštivá, od července do září následuje období monzunů. Podzim je naopak nejsušší a nejpříjemnější roční dobou, navíc s teplotami vhodnými pro cestování a objevování krás ostrova, jenž je z devíti procent pokryt národními parky. Nechejte se inspirovat naším výběrem toho nejpozoruhodnějšího.

Pobřežní park Pa-tou-c'

Park Pa-tou-c' (Badouzi Coast Park) se nachází na malém ostrově severovýchodně od města Ťi-lung, a je zároveň největším rybářským přístavem v severní části Tchaj-wanu. Pokud holdujete muzeím, zavítejte do námořního muzea vědy a techniky nebo se běžte podívat do muzea o historii města. Tato část výstavy je navíc zdarma.

Foto: Linda Nguyenová, Novinky

Po stezkách se dá dojít na útes nebo až dolů na pláž.

V budově můžete pořídit také suvenýry nebo místní speciality, jako je například zmrzlina s krevetovou příchutí. Chcete-li se především pokochat výhledem na okolní krajinu, navštivte údolí Wang-jou. Po schodištích, která ho lemují se můžete vydat směrem na útes nebo dolů na pláž.

Národní park Taroko

Taroko se nachází u města Chua-lien a rozkládá se na ploše přes 90 000 hektarů. Součástí parku jsou soutěsky, pohoří, vodopády, řeky, kaňony, které jsou domovem různých druhů živočichů i rostlin, žijí zde i původní domorodci z kmene Taroko.

Vydat se můžete po nejrůznějších stezkách, které vám umožní obdivovat zdejší krajinu. Vůbec nejnavštěvovanějším místem v parku je ale takzvaný Mramorový kaňon.

Rezervace San-sien-tchaj

San-sien-tchaj (Sanxiantai) je přímořská 112 kilometrů dlouhá přírodní rezervace v okolí Tchaj-tungu. Skládá se z ostrůvku poblíž pobřeží a z korálových útesů. Kvůli třem velkým balvanům, které se tu nacházejí, vznikla legenda o třech svatých, po kterých místo dostalo své jméno — Ostrov tří svatých.

Foto: Linda Nguyenová, Novinky

San-sien-tchaj znamená v překladu Ostrov tří svatých.

Sun Moon Lake

Přírodní jezero slunce a měsíce najdete u Nan-tchou. Jméno Sun Moon Lake dostalo kvůli svému tvaru, ten totiž z východní části připomíná slunce, zatímco od západu měsíc. Oblast je domovem domorodců z kmene Thao.

Pokud si zakoupíte lístek na loďku, můžete vyrazit na okružní jízdu po jednotlivých ostrůvcích. Před nástupem dostanete razítko podle barvy lodi, to abyste při zpáteční cestě poznali, ze kterého mola vyrazit. Před nástupem se prokážete razítkem.

Foto: Linda Nguyenová, Novinky

Není třeba se ptát, proč má Tchaj-wan někdy přízvisko země hor a oblaků.

Foto: Linda Nguyenová, Novinky

Sun Moon Lake připomíná z jedné strany slunce a z druhé měsíc.

Na ostrůvcích se nachází mnoho obchodů se suvenýry, ale také můžete ochutnat gastronomické speciality domorodců. Krajinu můžete poznávat i na kole, které si lze pronajmout a vyrazit na něm kolem jezera po vyznačených stezkách.

Rezervace A-li-šan

Přírodní rezervace A-li-šan (Alishan) se nachází u města Ťia-i. Je vyhledávaná romantiky pro své východy slunce, jelikož je známo, že ty nejkrásnější lze spatřit pouze tady. V každé roční době nabízí rezervace trochu jinou podívanou, na jaře třeba pohled na kvetoucí třešně a magnólie.

Východ slunce pak lze pozorovat jen za skutečně jasných dní. V A-li-šanu si můžete také prohlédnout letité cypřiše a řadíte-li se mezi milovníky čaje, zdejší oblast je jím velmi proslulá.

Rady na cestu

Měna

Na Tchaj-wanu se platí pouze tchaj-wanským dolarem (TWD nebo také NT$). Je dobré si peníze pořídit předem, protože zde v podstatě neexistují klasické směnárny, a ne všude lze platit kreditní kartou. Tchaj-wanská vláda přísně reguluje směnárenské činnosti, proto lze rozměnit jen na určitých místech a také s sebou musíte mít pas.

Jazyk

Anglicky se domluvíte na úřadech, nádražích, letištích, v obchodech a restauracích, které se nacházejí v turistických lokalitách. S běžnými obyvateli si ale ve většině případů moc nepopovídáte, zvládají jen základní angličtinu, pokud vůbec. Lidé jsou ovšem vřelí a jsou ochotní poradit i přes jazykovou bariéru. Na většině míst jsou také dvojjazyčné cedule — v čínštině a angličtině. 

EasyCard

Pokud plánujete cestovat po Tchaj-wanu veřejnou dopravou, kupte si EasyCard, kterou můžete používat k zaplacení jízdného, dostanete s ní 10-15 procent slevu. Kartu si koupíte v každém obchodu se smíšeným zbožím. S výjimkou některých stanic ji ale nelze využít na přepravu vlakem. 

Karta má všestranné využití, dá se s ní platit například v obchodních řetězcích 7-Eleven, Starbucks Coffee nebo v tchaj-pejské zoo. 

Internet

Pokud jste závislí na internetu a chcete zůstat online i při cestování, můžete si zapůjčit přenosný modem s internetem, nebo si zakoupit předplacenou SIM kartu s internetem.

Oproti Česku si můžete zakoupit tzv. „unlimited” data/internet (neomezená data, která se nabízejí spolu s předplacenou kartou, si můžete zakoupit na pár dnů i na měsíc). Pokud si chcete koupit předplacenou SIM kartu, můžete si ji zakoupit už na letišti.

7-Eleven

Na Tchaj-wanu najdeme hustou síť řetězců prodejen se smíšeným zbožím, které nabízejí pestřejší nabídku služeb, než je tomu u nás.

V řetězcích jako jsou 7-Eleven, Family Mart, OK Mart, Hi-Life můžete pohodlně a jednoduše zakoupit lístky na vlak, koncerty, vybrat si peníze, nechat vyprat prádlo, zavolat taxi, poslat balíčky (ale pouze z prodejny 7-Eleven do další prodejny 7-Eleven) nebo i chytit bezplatnou wi-fi. 

Voda

Nejdůležitější rada na závěr, nepijte vodu z kohoutku! Není pitná. Pijte jen vodu, která je filtrovaná z čističky vody nebo balenou. A také si s sebou nezapomeňte vzít adaptér na elektřinu. 

Reklama

Výběr článků

Načítám