Hlavní obsah

Noční trhy v Tchaj-peji patří k ojedinělým cestovatelským zážitkům

Novinky, Linda Nguyenová

Pokud chcete utéct před sychravým podzimem, Tchaj-wan určitě stojí za zvážení. Říjen a listopad jsou zde klimaticky velmi příjemné, navíc tu téměř nezaprší. V listopadu navíc můžete sehnat letenky na ostrov nejlevněji. A jestli chcete poznat autentickou kulturu, vypravte se na slavné noční trhy v Tchaj-peji.

Foto: Linda Nguyenová, Novinky

Noční trhy k Tchaj-peji neodmyslitelně patří. Nejstarší je na ulici Raohe.

Článek

Trhy, na kterých můžete ochutnat tchaj-wanské siao-čch', což doslova znamená „něco malého k snědku”, se začínají otevírat v podvečer. Zboží nabízejí až do půlnoci, některé i do dvou hodin ráno.

Noční trhy jsou neodmyslitelnou součástí asijské kultury. A jako většina asijských měst, i ta tchaj-wanská ožívají v podvečer, kdy lidé na rušných ulicích vyrážejí za zábavou. Na nočních trzích najdete vše od pouličních jídel, oblečení až po obchody s elektronikou. Všechny tyto komodity tu pořídíte levně, někdy se dá o cenách případně ještě smlouvat. Následující trhy byste rozhodně neměli minout.

Noční trh Žao-che

Žao-che, nejstarší noční trh v Tchaj-peji, se rozprostírá podél stejnojmenné ulice, o celkové délce 600 metrů. Stánky nabízejí návštěvníkům nepřeberné množství různých tchaj-wanských pochutin a pokrmů za poměrně nízkou cenu.

Doporučuji ochutnat zdejší obdobu japonského jídla takoyaki, což jsou pečené kuličky s chobotnicí, také výborné je takzvané black pepper bun, což je smažený knedlíček s vepřovým masem, zelenou cibulkou, okořeněný velkým množstvím černého pepře.

Foto: Linda Nguyenová, Novinky

Stánek, ve kterém se připravují black pepper bun.

Stánek s knedlíčkem najdete hned blízko krásné svatyně Cch'-jou. Vstup do ní je zdarma, a pokud jste prošli Žao-che, udělejte si čas a běžte se pokochat její mystickou atmosférou.

  • Otevírací doba: 17:00 – 0:00
  • Doprava: zelenou linkou metra (MRT) do stanice Songshan (Sung-šan, 松山), vyjděte ven exitem 5.

Noční trh Š'-lin 

Nejpopulárnější a největší noční trh v Tchaj-peji se jmenuje Š'-lin. Má tři části — B1, která je původní, pak rozšířené části B2 a B3. Najdete zde jak stánky s jídlem, restaurace, ale i obchody s oblečením, elektronikou a dalším zbožím.

Z jídel doporučuji ochutnat smažené kuřecí kousky, omeletu s ústřicemi, různé klobásy, studené nudle, zmrzlinu obalenou v těstíčku s arašídami a bylinkami, tchaj-wanskou obdobu zmrzlinového poháru, která obsahuje ledovou tříšť, kuličky z tapioky a další suroviny dle vlastního výběru.

Foto: Linda Nguyenová, Novinky

Většina trhů otevírá v podvečer, Shilin už v 11 dopoledne.

Gurmáni si mohou vyzkoušet „smradlavé” tofu, které je zdejší specialitou. Velmi chutná jsou i vepřová žebírka, dušená ve voňavé polévce s bylinkami z čínské medicíny, které jídlu dodávají neodolatelnou vůni i chuť.

  • Otvírací doba: 11:00 – 2:00
  • Doprava: červenou linkou metra (MRT) do stanice Jiantan Station (Ťien-tchan Station, 劍潭), vyjděte ven exitem 1.

Noční trh Chua-si 

Noční trh Chua-si se nachází se v blízkosti svatyně Lung-šan. Patří mezi jeden z tradičních trhů, většina jídel na trhu je připravena z bylin z čínské medicíny. Gurmáni zde mohou ochutnat různé pokrmy z mořských plodů, z hada i želvy nebo také hadí víno, což je pálenka s naloženým hadem.

Foto: Linda Nguyenová, Novinky

Jídlo je na trzích levné a autentické.

  • Otvírací doba: 16:00 – 0:00
  • Doprava: modrou linkou metra (MRT) do stanice Longshan Temple (Lung-šan Temple, 捷運龍山寺站), vyjděte ven exitem 1.

Rady na cestu

Měna

Na Tchaj-wanu se platí pouze tchaj-wanským dolarem (TWD nebo také NT$). Je dobré si peníze pořídit předem, protože zde v podstatě neexistují klasické směnárny, a ne všude lze platit kreditní kartou. Tchaj-wanská vláda přísně reguluje směnárenské činnosti, proto lze rozměnit jen na určitých místech a také s sebou musíte mít pas.

Jazyk

Anglicky se domluvíte na úřadech, nádražích, letištích, v obchodech a restauracích, které se nacházejí v turistických lokalitách. S běžnými obyvateli si ale ve většině případů moc nepopovídáte, zvládají jen základní angličtinu, pokud vůbec. Lidé jsou ovšem vřelí a jsou ochotní poradit i přes jazykovou bariéru. Na většině míst jsou také dvojjazyčné cedule — v čínštině a angličtině. 

EasyCard

Pokud plánujete cestovat po Tchaj-wanu veřejnou dopravou, kupte si EasyCard, kterou můžete používat k zaplacení jízdného, dostanete s ní 10-15 procent slevu. Kartu si koupíte v každém obchodu se smíšeným zbožím. S výjimkou některých stanic ji ale nelze využít na přepravu vlakem. 

Karta má všestranné využití, dá se s ní platit například v obchodních řetězcích 7-Eleven, Starbucks Coffee nebo v tchaj-pejské zoo. 

Internet

Pokud jste závislí na internetu a chcete zůstat online i při cestování, můžete si zapůjčit přenosný modem s internetem, nebo si zakoupit předplacenou SIM kartu s internetem.

Oproti Česku si můžete zakoupit tzv. „unlimited” data/internet (neomezená data, která se nabízejí spolu s předplacenou kartou, si můžete zakoupit na pár dnů i na měsíc). Pokud si chcete koupit předplacenou SIM kartu, můžete si ji zakoupit už na letišti.

7-Eleven

Na Tchaj-wanu najdeme hustou síť řetězců prodejen se smíšeným zbožím, které nabízejí pestřejší nabídku služeb, než je tomu u nás.

V řetězcích jako jsou 7-Eleven, Family Mart, OK Mart, Hi-Life můžete pohodlně a jednoduše zakoupit lístky na vlak, koncerty, vybrat si peníze, nechat vyprat prádlo, zavolat taxi, poslat balíčky (ale pouze z prodejny 7-Eleven do další prodejny 7-Eleven) nebo i chytit bezplatnou wi-fi. 

Voda

Nejdůležitější rada na závěr, nepijte vodu z kohoutku! Není pitná. Pijte jen vodu, která je filtrovaná z čističky vody nebo balenou. A také si s sebou nezapomeňte vzít adaptér na elektřinu. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám