Hlavní obsah

V uzavřené zóně černobylské elektrárny se otevřel první hostel

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před 31 lety došlo na Ukrajině k jedné z největších jaderných katastrof v historii. Uzavřená zóna Černobylské jaderné elektrárny je dnes poměrně velkým tahákem pro otrlé turisty, přestože zde stále mohou být vystaveni radiaci. Pro cestovatele se přímo v oblasti před nedávnem otevřel hostel, ve kterém mohou v rámci návštěvy přenocovat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V zóně okolo jaderné elektrárny Černobyl otevřeli hostelVideo: AP

 
Článek

Do uzavřené zóny se dnes pořádají také organizované zájezdy. V čele jedné z organizací, která je nabízí, stojí Jaroslav Jemelianenko. „Největší zájem o návštěvu mají Poláci a Britové. Jezdí sem ale také lidé z Austrálie, Nového Zélandu a dalších dalekých zemí. Většinou se jedná o odborníky, kteří se zajímají o dopady radiace na prostředí,“ uvedl Jemelianenko pro AP.

Nyní ale mohou návštěvníci uzavřené zóny využít i hostelu, který se zde v polovině května otevřel. Od té doby přivítal už 250 hostů. „Mezi našimi klienty byli třeba vědci z Velké Británie, kteří zde prováděli výzkum. Nebo polští studenti. Ti zde strávili skoro týden a zjišťovali úroveň radiace. Navštívili nás i obyčejní lidé, kteří sem dorazili v rámci organizovaných prohlídek,“ tvrdí Kateryna Fedošenková, která je ředitelkou černobylských ubytovacích a komunálních služeb.

Jedna noc v hostelu vyjde na 198 ukrajinských hřiven, tedy na zhruba 170 korun. Poměrně nedaleko od něj leží Pripjať, město, ve kterém žili pracovníci elektrárny se svými rodinami. To je jedním z nejnavštěvovanějších míst v uzavřené zóně. Ve městě duchů lze najít ještě pozůstatky původního nábytku. „Vždy jsem se chtěl o elektrárně dozvědět více a náš výlet byl nakonec fenomenální. Je to hypnotické místo,“ tvrdí o výletu do oblasti návštěvník z USA.

Kromě Pripjati se mohou návštěvníci podívat i do blízkosti sarkofágu, který skrývá vybuchlý reaktor. V rámci organizované prohlídky se mohou projet obrněným transportérem.

O Černobylu si můžete přečíst více v našich reportážích:

Reklama

Výběr článků

Načítám