Hlavní obsah

Tři dny do katastrofy: I Ukrajina má svou „Blanku” – černobylský sarkofág

Novinky, Jakub Kynčl (Černobyl)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový černobylský sarkofág je objektem, který při vjezdu do uzavřené zóny Černobylské jaderné elektrárny uvidíte ještě výrazně dříve než samotnou elektrárnu. Jak by také ne, když na výšku měří 110 metrů, na délku 165 metrů a rozpětí venkovní části oblouku má mít podle různých zdrojů kolem 255 až 270 metrů. K čemu bude sloužit, kdy bude hotový a kolik bude stát?

Nový černobylský sarkofág by měl být dokončen v roce 2017Video: Jakub Kynčl, Novinky

 
Článek

Ve chvíli, kdy byly práce na novém černobylském sarkofágu na vrcholu, pracovalo na něm až 1200 lidí z 27 zemí světa. Velká část z nich byli odborníci a experti ve svých oborech, kteří byli najati proto, aby bylo garantováno, že nový sarkofág bude zcela plnit očekávání, která jsou do něj vkládána. A ta jsou nesrovnatelně vyšší než ta, která provázela výstavbu starého černobylského sarkofágu. Bude totiž plný odolného elektronického zařízení, jež bude průběžně kontrolovat situaci uvnitř.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Nový sarkofág by měl být uveden do provozu v listopadu roku 2017.

Původní cenové odhady činily 800 miliónů eur, tedy v přepočtu přibližně 21,5 miliardy korun. Poměrně brzy se však ukázalo, že vzhledem k náročnosti celého projektu a důrazu kladenému na spolehlivé materiály bude cena vyšší. Výrazně vyšší.

Nyní se oficiálně mluví o 1,5 miliardy dolarů (40,5 miliardy korun), což je i číslo, které nám potvrdila zaměstnankyně elektrárny. Zdroje britského deníku Guardian však třeba loni v dubnu hovořily už o 2,15 miliardy eur, což by představovalo 58 miliard korun.

Pripjať a uzavřená zóna Černobylské jaderné elektrárny z dronuVideo: pro Novinky Michal Kroužel

Objektivně je však nutné dodat, že odhad celkových nákladů stoupal zejména z toho důvodu, že jde o první stavbu tohoto typu na světě. Dopředu tak nebylo jasné, jak drahá obdobná stavba může vůbec být, a mnoho nečekaných výdajů se tak vynořilo až při samotné výstavbě nového sarkofágu.

O nutnosti nikdo nespekuluje

V případě tak obřího projektu by se však nemělo hovořit pouze o nákladech na výstavbu, ale také o ceně provozu.

„Tu neznáme, ale teď jej musíme především dostavět. Cena jeho údržby už bude problémem let nadcházejících,“ reagovala vyhýbavě má průvodkyně černobylskou elektrárnou.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Pohled na nový sarkofág z tzv. mostu smrti. Z tohoto místa sledovalo několik občanů Pripjati jadernou havárii v přímém přenosu. Radioaktivní mrak se však přehnal přímo přes ně.

Ať už bude finální cena jakákoliv, nad nutností výstavby nového sarkofágu debaty nepanovaly. Vždyť zbytky reaktoru čtvrtého bloku jsou stále ještě natolik radioaktivní, že se k nim pracovníci ani po 30 letech nemohou bezprostředně přiblížit bez toho, aby riskovali svůj život. Odstraňování těchto radioaktivních materiálů bude moci začít až ve chvíli, kdy bude nový sarkofág na svém místě a extrémně radioaktivní místo zcela zakryje.

Základní data nového černobylského sarkofágu
Cenapřibližně 1,5 miliardy eur (40,5 miliardy korun)
Hmotnostpřes 30 000 tun
Výška110 metrů
Šířka250 metrů
Délka150 metrů
Životnost100 let

Na stavbě krytu se pracuje nějakých 180 metrů od čtvrtého bloku elektrárny a po dostavění bude na místo nasunut po speciálních kolejnicích, což bude prý velmi složitý proces. Celková hmotnost sarkofágu bude totiž činit přes 30 000 tun.

Uvnitř třetího bloku ČernobyluVideo: Jakub Kynčl, Novinky

Obří ocelová struktura však nebude jen jakýmsi krycím štítem, jako to bylo v případě starého sarkofágu. Jde o skutečně extrémně moderní vědecký projekt, který bude uvnitř vyspělým vědeckým pracovištěm s obrovským množstvím měřicích zařízení, kamer a s pokročilou klimatizací. Sama Ukrajina by tento projekt zaplatit nezvládla, a proto se na něm podílelo na 40 vlád i Evropská unie.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Detailní fotografie havarovaného čtvrtého bloku. Zhruba uprostřed snímku můžete spatřit osobu v modrém pracovním úboru s rouškou přes obličej. Někteří zaměstnanci tu tedy pracují i v bezprostřední blízkosti místa havárie.

„Starý sarkofág již zcela splnil význam, pro který byl postaven. Posloužil jako velmi dobrá bariéra mezi budovou plnou radioaktivity a jejím okolím. Jeho životnost je však už u konce. Nový kryt je velmi moderní technologický komplex, který by nám měl získat dostatek času pro bezpečné zajištění situace uvnitř. Jakmile bude schválený a nasunutý na čtvrtý blok, začneme s rozmontováváním toho starého, abychom se vyhnuli riziku jeho kolapsu,“ popsala Novinkám průvodkyně.

Skutečností zůstává, že není tak úplně jasné, jak to hodlají provést, vzhledem k vysoké radiaci kolem zbytku reaktoru. A sluší se zmínit, že po samotné instalaci sarkofágu na čtvrtý blok celý záchranný projekt víceméně oficiálně končí. Co se bude dít ve vnitřku sarkofágu nadále, to už bude převážně záležitostí ukrajinských úřadů. Nouzový stav, který trvá od samotného výbuchu elektrárny, v daný moment skončí.

Konec příběhu? Zatím ještě ne

Mohlo by vám to všechno znít jako třicetiletý příběh, který se po třech desetiletích konečně dostal do své finální fáze. Tak to ale bohužel zatím není. Průvodkyně sama přiznala, že technologie na odstranění veškerého extrémně radioaktivního materiálu zatím ani nebyla vynalezena.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Jaderná elektrárna Černobyl a obloukový sarkofág, který bude po dokončení na inkriminované místo nasunutý. Foceno z města Pripjať.

Hlavním úkolem nového sarkofágu má být tedy zatím čtvrtý blok spíše jen monitorovat a získat lidstvu čas do doby, kdy si bude schopno s jeho nebezpečným obsahem vůbec poradit. Na výzkumu v tomto směru se však intenzivně pracuje a s trochou štěstí v dohledné době vzniknou také vhodné prostory, kde by bylo možné radioaktivní materiál v tomto množství bezpečně skladovat. Snad. Brzy. Možná.

Na Ukrajině na to mají zhruba 100 let. Tolik je totiž odhadovaná životnost nového sarkofágu...

Zítra vyjde: Vrátil se žít do černobylské zóny. Neopustí ji ani v rakvi

30 let od katastrofy v jaderné elektrárně Černobyl

Dne 26.4.2016 uplyne přesně 30 let od největší jaderné katastrofy všech dob - výbuchu čtvrtého bloku atomové elektrárny v Černobylu. V rámci tohoto výročí navštívil redaktor Novinek Jakub Kynčl v březnu tohoto roku uzavřenou zónu Černobylské jaderné elektrárny. Od 19.4. do 26.4. budeme přinášet reportáže z této cesty.

Reklama

Výběr článků

Načítám