Hlavní obsah

Beskydy mají svůj historicky první 3D film

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představit krásy, půvab a nevšední zákoutí Beskyd má historicky první 3D snímek o moravskoslezském pohoří. Dvacetiminutový film nazvaný Beskydská zákoutí mohou vidět lidé v Zážitkovém centru Ursus v Dolní Lomné na Jablunkovsku.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Na ilustračním snímku pohled ze Smrku ve směru k Radhošti.

Článek

„Snímek se především zaměřuje na detailní záběry beskydské přírody, zajímavosti ze světa rostlin a stromů, biotopů,“ vysvětlila Jana Karpecká, která šéfuje zážitkovému centru a jež se na vzniku snímku podílela.

Filmaři záběry pořídili hlavně ve východní části Beskyd, na Jablunkovsku a Frýdecko-Místecku, část snímku se natáčel také v beskydské části náležící k Těšínskému Slezsku a Valašsku. Film je beze slov, záběry podkresluje hudba.

František Šulgan ze Správy CHKO Beskydy, který je spoluautorem scénáře, prozradil, že původně měl snímek zabrat celé Beskydy.

„Vzal jsem problematiku ze široka, abychom pokryli od Jablunkova až po Francovu Lhotu to obrovské území 1200 kilometrů čtverečních a ukázali Beskydy ve všech podobách. A pak, když jsem viděl obdobný 3D film ze Šumavy, tak jsem pochopil, že to musím schovat do šuplíku. Že půjde o zážitkový snímek, který má za úkol nás naladit na to pozitivní, pěkné, na příjemný pocit z přírody,“ vysvětlil.

Foto: Ursus

Budova zážitkového centra

Nosnou linkou dokumentu je voda. „Zurčící a hojně tekoucí potůčky a řeky, průzračnost horské vody, zdánlivý dostatek vody na jaře zaujme divákovu pozornost,“ poukázala s tím, že záběry byly pořízeny na jaře a v létě, divákovi tak neunikne pestrost jarní svěží zeleně i vzácné druhy květin jako česnek medvědí, rosnatka okrouhlolistá, kostival lékařský či prstnatce.

„Skrytou linkou dokumentu je střídání záběrů, při kterých se divák zamyslí nad různými etapami v lidském životě, především zrozením a stářím, protože ty jsou právě ve filmu prolnuty. Mladá svěží nově se rodící příroda na jaře v kontrastu s odumírajícími letitými stromy, tlejícím listím, odcházejícím životem. Některé záběry byly pořízeny i v pralese Mionší, který dodává snímku určitý nostalgický pocit,“ popsala Karpecká.

S orchidejí do studia a zpět

Podle Šulgana bylo natáčení občas složité. „Chtěli jsme například zachytit orchidej, která roste v Beskydech. Napřed jsem ji musel najít, pak jsem vzal rýček, orchidej vyryl, dal ji do květináče a pelášil autem do zatemnělého studia, kde ji natočili. No a potom jsem zase pelášil zpátky, dal ji na místo, kde rostla, a zalil ji. A pak jsem ji sledoval, jak se jí daří,“ prozradil.

Karpecká chce ve filmování Beskyd pokračovat. „Cílem bude natočit další dvě roční období, podzim a zimu, a pořídit 3D záběry i dalších částí Beskyd. Tajným přáním je pak dostat do 3D snímku živočichy žijící ve volné přírodě. Nicméně, je to jen opravdu přání, jelikož filmy tohoto konceptu jsou nesmírně nákladné.

Film Beskydská zákoutí je určen divákům všech kategorií, vidět ho mohou pouze v Zážitkovém centru Ursus. To mapuje vznik, vývoj i současné přírodní krásy Moravskoslezských Beskyd. Vzniklo modernizací objektu, v němž kdysi sídlila pohraniční policie.

Cílem centra, které provozuje nezisková organizace infinity-progress z Jablunkova, je vzdělávat v rámci environmentální výchovy zábavnou formou. Centrum je rozděleno na interaktivní zahradu, interaktivní expozici a kinosál s 3D kinem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám