Hlavní obsah

Nejlepší destinace pro neobvyklou dovolenou 2014

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestovatelský server Lonely Planet požádal své autory, aby nominovali nevšední dovolenková místa. Vznikl tak žebříček 10 destinací z různých koutů planety. První se umístil indický pouštní hotel, hned za ním Botswana se svými roztomilými přízemními domečky, třetí skončila italská Boloňa a její středověká věž. Za zmínku ovšem stojí i lokality z konce žebříčku. Devátou příčku obsadil stařičký maják v USA, poslední pak přírodní rezervace v Laosu.

Foto: Profimedia.cz

Luxusní interiér pouštního hotelu Mihir Garh

Článek
Hotel Mihir Garh, Rádžasthán

Hotel připomínající sídlo králů nebo obří hrad z písku stojí odstřižený od civilizace v Thárské poušti na území indického státu Rádžasthán. Hosté se tady skutečně mají jako šlechtici. Každé z devíti apartmá totiž zabírá plochu okolo 160 metrů čtverečních, některá mají dokonce vlastní bazén či nádvoří.

A co lze uprostřed pouště podnikat? Hosté se zde mohou zúčastnit pikniku, projížďky na velbloudech, relaxovat ve vířivce nebo křesle u krbu. Hotel byl vybudován s ohledem na kulturní a architektonické tradice tohoto státu.

Foto: Profimedia.cz

Novodobá pouštní pevnost

Luxusní pouštní pevnost leží zhruba 55 kilometrů od města Jodhpur, kterému se někdy také říká Modré nebo Sluneční město. Vybudovat tento rozlehlý komplex trvalo 150 dělníkům, umělcům a řemeslníkům dva roky.

Planet Baobab, Botswana

Cestovatelé, kteří se vydávají poznat krásy a rozmanitosti Afriky, často míří k solné pánvi Makgadigadi, která patří mezi největší na světě. Blízko jejímu okraji je v africké Botswaně ubytovací komplex Planet Baobab. Jeho název vznikl podle stejnojmenného stromu. Ten fascinoval už francouzského pilota a spisovatele Antoina de Saint-Exupéryho, když mu věnoval pozornost ve své knize Malý princ.

Foto: Profimedia.cz

Jedna z chýší v Planet Baobab

Ovšem od literatury rychle zpět k cestování. V přízemních chýších rozesetých po buši okusíte dobrodružství na vlastní kůži. Barevně ozdobené domečky se slaměnou střechou byly postaveny tradičním způsobem, tedy tak, jak jsou zdejší domorodci zvyklí. Když hosté přece jen zatouží po troše rozmazlování, mohou zavítat do bazénu nebo baru.

Věž Prendiparte, Itálie

Šedesátimetrová a devět století stará kamenná věž v italské Boloni nabízí unikátní cestovatelský zážitek. Její majitel ji totiž kromě rodinných sešlostí a kulturních výstav využívá také k pronájmu. Turisté se tak mohou ubytovat na obzvláště neobvyklém místě.

Foto: Profimedia.cz

Věž Prendiparte v italské Boloni

Věž byla nejprve majetkem movité boloňské rodiny, později sloužila jako vězení, dlouhá léta také náležela církvi. Dnes interiér věže nabízí obývací pokoj, ložnici i kuchyni. Místy jsou ještě patrné malby, které tu kdysi zanechali vězni. Z vrcholku věže pak turisté pozorují město jako na dlani.

Maják v Saugerties, USA

Saugertieský maják byl postaven už v 60. letech 19. století v Hudson Valley zhruba 160 kilometrů severně od New Yorku. Dlouhá léta sloužil svému účelu a svým světlem ukazoval cestu parníkům a dalším plavidlům cestujícím po řece Hudson.

BEZ KOMENTÁŘE: Americký maják Saugerties

V polovině 90. let minulého století se maják změnil ve dvoupokojové ubytovací zařízení. Starý nábytek, interiér zalitý denním světlem, výhled na ničím nerušenou hladinu řeky i harmonizující klid, dělají z tohoto místa kousek pozemského ráje.

Moderní vymoženosti, jako je třeba klimatizace, tam díky chladnému vánku od vody nejsou potřeba. Hosté se tady projíždějí na lodičkách nebo vyrážejí na procházky do okolních mokřadů.

Rezervace Bokeo, Laos

Ubytovací komplex v přírodní rezervaci Bokeo v Laosu nese název The Gibbon Experience Treehouse. Dřevěné chatky kruhového půdorysu jsou umístěné desítky metrů vysoko v korunách stromů.

Návštěvníci se sem nedostanou jinak než systémem zipline, tedy za pomoci kladky připevněné na laně. To spojuje stromy a jednotlivé chatky. Cestování po rezervaci nápadně připomíná příběh Tarzana.

BEZ KOMENTÁŘE: Ubytování v rezervaci Bokeo není pro ty, kteří trpí závratí

Hosté, kteří zakotví ve stromových příbytcích, se v těchto končinách mohou nejen zaposlouchat do uklidňujících zvuků cikád a vůbec celé okolní džungle, ale také pozorovat zdejší život. Ve větvích se tu prohánějí například hbití giboni. A komu už se ohrála romantika pod hvězdami, může místo nich sledovat tisíce světlušek.

Kompletní žebříček top destinací pro netradiční dovolenou v roce 2014
1.Hotel Mihir Garh, Rádžasthán
2.Planet Baobab, Botswana
3.Věž Prendiparte, Itálie
4.Hotel Kasr as-Saráb, Spojené arabské emiráty
5.Hotel Cradle Mountain Lodge, Austrálie
6.Stromový hotel Free Spirit Spheres, Kanada
7.Hotel Taşkonak, Turecko
8.Hotel Thonga Beach Lodge, Jižní Afrika
9.Maják v Saugerties, USA
10.Rezervace Bokeo, Laos

Reklama

Výběr článků

Načítám