Hlavní obsah

Kdysi nejpokrokovější hotel proměnil čas ve špinavé ruiny

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezútěšné prostředí opuštěných budov s rozkládajícím se nábytkem, místo spojené s milióny vzpomínek, které se postupně rozplynou stejně jako jeho dřívější úspěch - řeč je o rezortu Grossinger´s. Do tohoto hotelového komplexu jezdili relaxovat boháči a slavní. Dnes si zlaté časy tohoto místa můžeme už jen představovat.

BEZ KOMENTÁŘE: Opuštěný hotelový rezort se rozpadá před očima

 
Článek

Americký hotelový areál Grossinger´s leží v oblasti Catskill Mountains asi 160 kilometrů od New Yorku. V roce 1900 se sem do venkovské usedlosti přestěhoval Asher Selig Grossinger s manželkou Malke. Protože sami odešli z New Yorku a věděli, jak stresující život ve městě umí být, nabízeli ubytování v klidném horském prostředí Newyorčanům, kteří chtěli na chvíli utéct z hektických ulic do přírody.

Pohostinnost a chutné jídlo paní domácí si postupně získaly tak dobrou reputaci, že o zdejší ubytování mělo zájem čím dál více lidí. Manželé se tedy do svého podnikání více opřeli. V duchu rozšiřování prostoru a zdokonalování služeb pokračovala i jejich dcera Jennie, která rezort později vedla.

Foto: Profimedia.cz

Zvenku budovy komplexu nevypadají tak zuboženě jako zevnitř.

Hotelový komplex se rozrostl na 35 budov, ve kterých turisté našli bazén na koupání, kosmetické kúry i taneční sály. Zatímco v létě se tu dovolenkáři vyřádili na golfu, při tenise či házené, v zimě sem jezdili na lyže. V roce 1952 se rezort stal prvním místem na světě, na kterém byl použit umělý sníh.

V době největší slávy vyhledávalo obří venkovský hotelový areál asi 150 tisíc lidí ročně. V 60. a 70. letech minulého století mezi nimi byla také hollywoodská herečka Elizabeth Taylorová. Zdejší prostředí dokonce údajně inspirovalo tvůrce filmu Hříšný tanec, v jehož hlavních rolích se v 80. letech představil ženami milovaný Patrick Swayze a mladičká Jennifer Grayová.

Foto: Profimedia.cz

Uvnitř hotelových budov nezůstal takřka kámen na kameni.

V roce 1972 dcera zakladatelů a zasloužilá vedoucí rezortu zemřela. O 14 let později byl areál definitivně opuštěn a od té doby pouze chátrá. Sem tam se sem vydá skupinka odvážlivců, aby natočili video nebo nafotili ponuré fotografie. Ty následně dokumentují destruktivní stav kdysi luxusního ubytovacího zařízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám