Hlavní obsah

Sněhobílá poušť v Novém Mexiku je kouskem pozemského ráje

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou jako ledová královna mezi pouštěmi, jako cukr, sůl nebo mouka. Bílé písky jako sněhobílá perla amerického Nového Mexika jsou skoro až zázračným dílem přírody. Pracovala na něm desítky miliónů let.

BEZ KOMENTÁŘE: Bílé písky v Novém Mexiku patří k nejkrásnějším místům planety

 
Článek

Bílé písky jsou od 30. let minulého století chráněným územím White Sands National Monument. Rozprostírají se mezi pohořími San Andreas a Sacramento. Tento unikátní přírodní úkaz leží v nadmořské výšce 1291 metrů.

Tip: Ideálním časem pro návštěvu Bílých písků rozhodně není období letních prázdnin. Příjemnější klima nabízí zdejší krajina v podzimních nebo jarních měsících.

Zvláštností zářivě bílé pouště na území Nového Mexika v USA je především to, že není tvořená pískem, nýbrž sprašovým sádrovcem. Díky tomu a rozloze přes 700 kilometrů čtverečních je největší sádrovcovou pouští světa. Dojem výjimečnosti vyvolává už na první pohled.

Foto: Profimedia.cz

Ačkoliv by se pouštní krajina mohla zdát pro život až příliš nehostinná, živočichové i rostliny tady přežívají

Duny, kam jen oko dohlédne. V nich tenké rýhy, jako by někdo vzal hrábě a celou tu obří plochu „učesal“. I kdyby se vám při návštěvě Bílých písků zdálo, že jste se ocitli úplně sami na konci světa, vězte, že tu život existuje. V drsných pouštních podmínkách si umí poradit velké množství živočichů, mezi nimiž jsou třeba hraboši, jestřábi nebo supi.

Foto: Profimedia.cz

Zástupy turistů tady nečekejte. Pravděpodobně budete široko daleko sami

Jestli toužíte po netradiční romantice, Bílé písky vás zcela jistě nadchnou. Po jemných bílých dunách se můžete projít bosky při svitu hvězd a měsíce, nebo si tady alespoň v podvečer vyčkat na západ slunce. Během dne vás pro změnu oslní sytě modré nebe, které jen sem tam zdobí několik vznášejících se obláčků. Ty, když přimhouříte oči, dokonale splynou s dunami. Zkrátka se tu pohybujete po dalším kousku ráje na zemi.

Něco navíc

Velká část území Bílých písků slouží armádě Spojených států amerických jako cvičiště. Než byste se sem tedy vypravili, raději si ověřte, zda tu zrovna neprobíhá výcvik.

Od informačního centra pro turisty vede k nekonečným sádrovcovým dunám silnice. Počítejte ale s tím, že se její linie více či méně ztrácí pod bílým popraškem.

Duny, které by se místy mohly měřit s několikapatrovým domem, se ve větru pomaličku přesýpají. Za rok se některé dokáží přemístit až o devět metrů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám