Hlavní obsah

Bali vydělává na prastarém duševním cvičení

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stát se hinduistickým jogínem kdysi znamenalo dobrovolně se zříci světských radostí a zasvětit svůj život meditacím v osamění a putování v džungli ve snaze splynout s Bohem.

Foto: Profimedia.cz

Počet turistů, kteří přijíždějí na Bali kvůli józe, se neustále zvyšuje.

Článek

Dnes cestují jogíni z jedné části světa do druhé, pobývají v přepychových hotelech a kážou davům obráceným na víru stejně jako popové hvězdy televizních hitparád se sluchátky s mikrofonem na hlavě.

Na duchovním festivalu v ráji turistů, na indonéském ostrově Bali, nabízejí jogíni kromě zážitků chtivým návštěvníkům z USA, Austrálie a Evropy jogínské oblečení, podložky na cvičení a dřevěné modlitební korálky. Ani zdaleka nejde o laciný výstřelek. Jen za to, že projdete branou na výstaviště, musíte sáhnout do peněženky pro sto dolarů (1780 Kč).

Foto: Profimedia.cz

Bali vyniká přírodními krásami, místní úřady navíc podporují turistiku zaměřenou na duševní hygienu.

„Koupila jsem si týdenní permanentku, a přitom jsem si festival prohlédla za jediný den,“ přiznává v televizi ZDF osmatřicetiletá Australanka Jean Cameronová. „Ale všechny kurzy byly tak skvělé, že těch peněz vůbec nelituji,“ dodává.

Hollywoodský příběh spustil boom

Bali má přímo ideální podmínky na to, aby se stalo Mekkou vyznavačů jógy z celého světa. Jeho obyvatelé jsou vyznáním hinduisté, indonéský ostrov vyniká nezměrnými přírodními krásami a místní úřady podporují turistiku, zaměřenou na duševní hygienu. Nejčastěji jde o návštěvy hinduistických chrámů a setkání s místními léčiteli.

Obliba jógy prudce vzrostla poté, co v roce 2006 vyšly čtivé vzpomínky Elizabeth Gilbertové nazvané Jíst, meditovat a milovat. Zápletka je na první pohled hollywoodsky banální. Všedně žijící Američanka se po rozvodu vydává hledat sama sebe romantickým putováním kolem světa. V Itálii objeví pravý požitek z jídla, nadchne ji meditování v indických chrámech, ale skutečný klid, vyrovnanost a opravdovou lásku nalezne – kde jinde než na Bali.

Foto: Profimedia.cz

Obliba jógy vzrostla poté, kdy v roce 2006 vyšly vzpomínky Elizabeth Gilbertové Jíst, meditovat, milovat.

Kniha se na pultech příliš neohřála a její obliba přiměla režiséra Ryana Murphyho k natočení stejnojmenného filmu v hlavní roli s Julií Robertsovou vracející se po delší odmlce na filmové plátno.

Meditace pod palmami

Lidé, kteří přijali příběh Gilbertové za svůj, putují do Ubudy, města oblíbeného umělci. Právě tady hrdinka příběhu hledá radu u proroka Ketuta Liyera.

Skupina disciplinovaných japonských turistů ověšených fotoaparáty a videokamerami, kteří se o věrozvěstu dozvěděli z memoárů Gilbertové, medituje pod palmami a naslouchá Liyerovým slovům o své budoucnosti plné štěstí, bohatství a dlouhého věku.

Pokud je vaší mateřštinou angličtina, požádá vás prorok stejně jako americkou spisovatelku, abyste na něj mluvili anglicky.

„Navštěvují mne teď stovky zahraničních turistů. To je dobře. Potřebuji si procvičit cizí jazyky,“ směje se Liyer. Ngurah Wijava, vedoucí Balijské rady pro turistiku, nedokáže vyčíslit, o kolik se zvýšil zájem zahraničních turistů o kulturu a přírodu ostrova poté, co z knihkupectví zmizelo dílko Gilbertové. „Knížka určitě pomohla k tomu, že nejen na Bali, ale i do jiných míst Indonésie přijíždí mnohem více lidí než předtím. Ukázala jim, že ostrov je po útocích islámských teroristů bezpečný,“ říká Wijava.

Foto: Profimedia.cz

Učitelka hathajógy Uma Inderová byla přímým svědkem radikální přeměny jógy na Bali. Na ostrov se přistěhovala z Británie už před 22 lety. Prvních sedm let pobytu na Bali strávila v osamění provozováním jógy v deštném pralese.

„Tehdy nebyla jóga takovou módou. Každý dnes o ní hovoří, lidé se při grilování chlubí sousedům, že se jí věnují, a jóga se tady zaměřuje stále více na zábavu,“ hodnotí dnešní situaci Inderová.

Foto: Profimedia.cz

Jen v USA utratí lidé za svébytný přístup k životu 1.6 miliardy dolarů ročně.

Meghan Pappenheimová, která festival organizuje, se za komerční charakter akce nestydí. Naopak, považuje jej za vhodný způsob, jak k józe přitáhnout ještě více lidí.

Peníze na charitu

„Nejsem podnikatelka. Řídím se filozofií, že nemusím vydělávat astronomické sumy. Koupím si telefon a auto, no a zbytek rozdám.“

Pappenheimová a její balijský manžel Kadek Gunarta už na charitu vybrali 36 tisíc dolarů (640 tisíc Kč). Jeden ze sponzorů festivalu, výrobce kondomů Fiesta, věnoval 25 tisíc dolarů (445 tisíc Kč) na kampaň vysvětlující balijským středoškolákům nebezpečí AIDS.

Naopak manželé do festivalu vložili peníze získané provozem centra jógy, umělecké galerie, studia na návrh interiérů a kavárny. Pokud se počet návštěvníků každoročně zdvojnásobí, bude akce v budoucnosti zisková. Letos se jí zúčastní na čtyři tisíce zájemců.

Foto: Archiv, Právo

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám