Hlavní obsah

Půda je v zahradě základem všeho

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aby ve vaší zahradě květiny, keře i stromy prospívaly, je potřeba jim zajistit kvalitní půdní prostředí. Především z něj totiž čerpají potřebnou energii.

Zahrada je krásná teprve tehdy, když se může chlubit pěknými a zdravými rostlinami.

Článek

Složení zeminy rozhoduje o zdraví, růstu i kvetení rostlin v zahradě. Můžete vybrat rostliny, které budou na zahradě sice růst, ale nebude se jim dařit tak dobře, jak by tomu bylo, kdyby měli kvalitní půdu. Ideální pro vaše rostliny je čistá směs černé rašeliny, hnojiva, křemičitého písku a vápence nejlépe z jihočeských rašelinišť.

Přírodní černá rašelina zajistí rostlinám lepší růst i bohatší a zdravější kořeno­vý systém. Navíc podporuje dlouhodobější kvetení, takže překrásné rostliny vás budou těšit o něco déle, než jste zvyklí.

Funkční a dekorativní mulčovací kůra

Co by však byly zahradní záhony bez mulčovací kůry – funkčního a dekorativního materiálu, jenž omezuje vypařování půdní vláhy, zabraňuje promrzání a přehřívání půdy, ale i prorůstání plevele. Hlavně na jaře nebudete ztrácet tolik času pletím a omezíte i spotřebu vody na zalévání. V neposlední řadě ušetříte finanční prostředky.

Foto: archiv

Mulčovací kůrou zvýrazníte estetický dojem ze své zahrady a navíc omezíte prorůstání plevele.

Mulčovací kůra napomáhá i mírnému okyselení půdy, což má dobrý vliv především na kyselomilné rostliny – azalky, oblíbené rododendrony a vřesy i na velkou část okrasných jehličnanů a listnatých keřů.

Nezapomeňte na pokojové a balkonové květiny

Ti, kteří nemají zahradu, se s oblibou věnují pěstování balkonových a pokojových květin. Rostliny na balkoně budou vás i vaše sousedy těšit díky kvalitní zemině plné důležitých živin pro pěstování a přesazování. „Taková zemina dobře pou­tá vodu, a tak vytváří ideální podmínky pro zdravý ko­řenový systém vašich rostlin,“ říká specialista na zahradní substráty a hnojiva Ondřej Tomek.

Nezapomeňte však i na pokojové rostliny, které pěkně doplňují interiér. I ty si zaslouží kvalitní zeminu s potřebnými živinami a prvky pro ještě lepší růst. Použijte univerzální zeminu pro přesazování kvetoucích, ale i stále zelených rostlin v interiéru. Budou vás pak těšit nejen na balkoně, ale i v obýváku či pracovně.

Reklama

Související články

Keramika na zahradě

V lednovém článku jsme vám ukázali, jak zahradu může osvěžit přítomnost víl, skřítků či andělů. Zcela jinou poetiku dávají zahradnímu prostoru realističtější...

Pět zahradnických otazníků

Plánujete si založit, anebo přeměnit zahrádku? Pak před vámi stojí spousta otázek. U každé vždy pečlivě zvažte všechna pro a proti. Každé rozhodnutí totiž...

Dovolte trávníku dýchat

V rámci péče o trávník se do povědomí zahrádkářů stále více dostává vertikutace. Co to je?

Výběr článků

Načítám