Hlavní obsah

Dovolte trávníku dýchat

Novinky, Dana Novotná

V rámci péče o trávník se do povědomí zahrádkářů stále více dostává vertikutace. Co to je?

Foto: Mountfield

Trávník po vertikutaci nevypadá nejlépe. Tak to má ale být. Zůstává v něm jen to, co má.

Článek

Vertikutace je proces, při kterém za pomocí vertikutátoru zbavujete trávník odumřelých stébel a zbytků staré trávy, která v trávníku zůstala po sečení nebo mulčování. Všichni tito nepřátelé trávníku tvoří travní plsť. Ta trávník zanáší a dusí ho. Ke kořenům tak nepronikají živiny, voda ani sluneční paprsky, které jsou pro dobrý růst velmi důležité. Vertikutací se trávník provzdušní a opět se otevře všemu, co potřebuje.

Foto: WOLF-Garten

Elektrický vertikutátor UV 32 EV má tichý chod, je lehký a dobře ovladatelný. Jeho údržba není náročná a snadno se skladuje.

Nože a pružiny to zajistí

Někteří možná neví, jak vertikutátor vypadá. Vizuálně bychom ho mohli přirovnat k sekačce na trávu. Kromě použitého vertikálního motoru není rozdíl na první pohled vidět, protože se ukrývá ve spodní části stroje. Vertikutační nože jsou na hřídeli umístěny vertikálně, a proto lehce nařezávají travní drny. Některé stroje mají kromě nožů i pružiny, které čistí zahlcený trávník od již zmíněné travní plsti.

Na trhu jsou k dostání jak elektrické, tak benzinové vertikutátory. Záleží jen na vás a velikosti vašeho pozemku, jaký stroj zvolíte. Pokud máte menší pozemek a v dosahu elektrickou zásuvku, zvládnete vertikutaci s „elektrikou“. Jestliže je ale váš trávník rozsáhlejší, sáhněte po benzinovém vertikutátoru. Práce s ním je rychlejší a pohodlnější.

Kdy je ten správný čas?

Nejdříve počkejte, až se trávník po zimě vzpamatuje a trochu povyroste. Pak jej zkraťte o maximálně o jednu třetinu - teprve teď nastává doba vhodná pro vertikutaci.

Je možné, že vám během vertikutace vzniknou v trávě holá místa. Ta je potřeba dosít. Sáhněte po kvalitní travní směsi, která vám zaručí rychlou klíčivost a vysokou regenerační schopnost. Zároveň s osetím trávník pohnojte. Dodáte mu tak potřebné živiny a on bude po celou sezonu chloubou vaší zahrady.

Reklama

Související články

Výrobci bazénů nadbíhají Česku

Loni si navzdory krizi pořídili Češi rekordní počet bazénů. „Odhaduji, že kolem třiceti tisíc,“ říká David Havlík, který sleduje tuzemský trh s bazény řadu...

Keramika na zahradě

V každé zahradě by měla být aspoň jedna socha. Nebo soška. Rozhodnete se pro vodní vílu, anděla nebo trpaslíka, který „má pod čepicí“?

Výběr článků

Načítám