Hlavní obsah

Jarní svěžest lapená ve váze

Právo, Adéla Mclintock

V záhonu vyhřátém květnovým sluníčkem se sešla jarní smetánka v bělostných róbách. Stejně svěže a honosně působí i ve váze.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Kytice naaranžovaná v klícce působí svěže a nadýchaně jako čerstvý prašan. Drátky skýtají oporu dlouhým stonkům měsíčnice, narcisů a bledulí.

Článek

Vyjít ještě v pyžamu do zahrady a vrátit se k snídani s kyticí natrhanou na vlastním záhonu, to je skvělý start nového dne. Stejnou měrou je to praktické, poněvadž se květiny občerstvené nočním ovzduším nestačily unavit slunečním žárem.

Pokud do aranží nevpustíme jinou než čistě bílou barvu, bude to pro naše oči stejná slast, jakou je pro tělo osvěžující ranní sprcha.

Poklady z měsíčního záhonu

Šácholan hvězdovitý (Magnolia stellata) otevírá poupata už od dubna. V závěru dubna se k němu přidaly cibulnaté narcisy (Narcissus) Thalia s rozpínavým hyacintovcem španělským (Hyacinthoides hispanica) Alba.

Záhy bohatě rozkvetla dvouletka měsíčnice roční (Lunaria annua) Alba, následovaná bledulí letní (Leucojum aestivum).

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Květ šácholanu hvězdovitého má tak rafinované křivky, že si ve vázičce vystačí úplně sám.

Na prvního máje se opentlila srdíčky srdcovka nádherná (Lamprocapnos spectabilis) Alba. Letnička černucha damašská (Nigella damascena) Miss Jekyll Alba, která se podobně jako měsíčnice hojně vysemeňuje, květinovou veselici obohatila o týden později.

Všechny tyto rostliny, které jsme uplatnili při tvorbě aranží, spolu rostou na záhonu laděném výhradně do bílé barvy. Zahradní designéři takovému záhonu říkají měsíční. Květy v něm totiž nezáří jen za denního světla, ale také po soumraku, tak jako měsíc při úplňku.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Měsíční záhon je výtečným zdrojem bělostných květů k řezu do vázy. Jeho májovými hvězdami jsou kupříkladu narcisy Thalia a měsíčnice Alba.

Na podnose i v kleci

Nemáme-li po ruce vázu, použijeme vymyté skleničky od zavařenin. Náramně se v nich vyjímají narcisy, decentně doplněné krémově žíhanými listy bršlice (Aegopodium podagraria) Variegatum, což je zdobnější a také daleko vychovanější sestra plevelné kozí nohy.

Aranži na bílém tácu dodají na nápaditosti různé výšky a doplňky v podobě mašle a washi pásky s černobílými motivy.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Narcisy Thalia naservírované na bílém podnose rozveselí náš den, i kdybychom z postele vstali levou nohou.

Také dekorativní klícku lze kreativně zapojit do spolupráce s květinami. Do středu postavíme vázu z čirého skla a postupně pěkně ze všech stran do ní mezerami mezi dráty vkládáme stonky měsíčnice, narcisů a bledulí. Stonky ustřihneme co nejdelší, klícka jim poskytne potřebnou oporu.

Ladné křivky

Nemusí jít o přebujelou kytici, stačí jediný květ. Ten magnoliový je tak rafinovaný, že ani nepotřebuje zdobnou vázu. Pokud má nádobka moc široké hrdlo, necháme na stonku několik listů, které nedovolí, aby květ propadl do vody a zahníval.

Na návštěvě v zahradě s hrnečkovým stromem

Zahrada

Vedoucí roli můžeme bez váhání svěřit romantické srdcovce, kterou v zahradnictví stále najdeme pod zažitým latinským názvem Dicentra spectabilis. Nadpozemskou krásu ladná srdíčka vyzařují z bílého porcelánového obalu na květináč, kam svou troškou přispívají černucha s hyacintovcem.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Srdcovka v porcelánu vyzařuje nadpozemskou krásu. Je tak snadné zamilovat se do jejích romanticky tvarovaných květů.

Pěkně vítáme

Očekáváme-li hosty, necháme květiny, ať jako první vysloví vřelý pozdrav. Komu se nechce motat květinový věnec, jednoduše pomocí špagátu zavěsí na dveře džbánek s vodou, ováže ho mašlí a vyplní bohatou hrstí krátce střižených černuch a měsíčnic. Nad nimi nechá povlávat zvonečky hyacintovců a bledulí, které pugétku dají zajímavou strukturu.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Vřelý uvítací pozdrav vyslovuje pugét čerstvě utržených květů černuchy, měsíčnice, hyacintovce a bledule, zavěšený ve džbánku na dveřích.

Uvítací kytice zvedne náladu nejen hostům, ale také poštovnímu doručovateli či kolemjdoucím po ulici.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Mahónie je pro zahradu terno

Je na čase vyseknout této přehlížené a nedoceněné dřevině poklonu. Sluší jí to celý rok, s ničím nedělá cavyky a nádavkem plní bříška ptáčkům i hmyzu. Kdo by...

Famózní magenta v jarních květech

Barva inspirovaná květy fuchsií nadopuje aprílovou zahradu pořádnou dávkou energie! Nebojí se vystoupit z řady a jaro ji za to zbožňuje. I vy se do ní...

S tařičkou rozkvete kamení i nálada

Když jaro vyzve tařičku (Aubrieta) ke květu, přižene se jako příboj a barvami zaplaví vše, co se jí připlete do cesty. Ponořte zrak do růžovofialových hlubin...

Výběr článků

Načítám