Hlavní obsah

Čím nahradit zničený zimostráz

A dost! Pokud už se nemůžete dívat na škůdcem zbědovaný zimostráz, je na čase dát šanci někomu z jeho náhradníků. Nabídka celoročně zelených keřů, které snášejí řez na výbornou, je překvapivě pestrá.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Velkolepý parter bere dech, i když místo tradičního krušpánku byl vysázený z houževnatých keříků dřišťálu zimostrázového.

Článek

Okousané listy, usychající pahýlky zapředené do teničkých vláken obtěžkaných množstvím trusu a mezi nimi pitvorně se kroutící zelenočerné housenky. Scénka jako z hororu vystřídala oku lahodící zeleň, za niž si zimostráz neboli krušpánek (Buxus) vydobyl značné renomé.

Co se s ním stalo? Padl za oběť zavíječi zimostrázovému, jenž bez pozvánky přicestoval do Evropy z východní Asie. Naštěstí existují dřeviny, jimiž hmyzí ničema v podobě nevinně vyhlížejícího motýlka pohrdá. Jaké to jsou?

Cesmína vroubkovaná (Ilex crenata) Green Lustre

Pro bonsajisty není tenhle prcek s leskle zelenými, jemňounce zoubkatými lístky novinkou. Neroste zbrkle a je tvárný. Zahrádkáře nadchne nekomplikovaným půvabem, odolností k suchu a mnohostranným využitím.

Za předpokladu, že kořeny nespoutáme květináčem a necháme jim volnost v kypré nepodmáčené půdě, ideálně mírně kyselé kvůli sytějšímu zbarvení, vytvoří od země rozvětvenou houštinku s výškou těsně nad kolena.

Dřišťál zimostrázový (Berberis microphylla) Nana

Trpaslík z klanu dřišťálů, vystupující občas pod druhovým jménem buxifolia, má tuhý kořínek. Toleruje mráz i letní přísušky. Ani vítr nepocuchá jeho hustou kštici brčálově zelených výhonů.

Ač k němu nemusíme přistupovat v rukavičkách, bez rukavic, a to pořádně silných, se neobejdeme, chceme-li mu tvarovacím řezem vnutit pěstěný vzhled. Sotva půl metru měřící houževnatec z Jižní Ameriky má totiž pěkně ostré drápky.

Jak mít záhon jako ze žurnálu

Zahrada

Listnatec ostnitý (Ruscus aculeatus)

Jestli lze zavíječi zimostrázovému za něco poděkovat, pak za to, že se díky němu do popředí zájmu dostává bratránek chřestu. Kompaktní bodlinatý keřík, který prospívá i pod stromy, působí navoskovaně, strmí vzhůru a bez hnutí, vůbec se tváří jako umělý.

Co vypadá jako listy, jsou ve skutečnosti rozpláclé větvičky. Samičí rostliny nedotčené řezem se navíc přizdobují rudými bobulemi, což z nich dělá perfektní doplněk vánočních aranží.

Tis červený (Taxus baccata)

Žádný jehličnan neregeneruje po řezu spolehlivěji. Původní druh se hodí k tvarování větších skulptur, při tvorbě obrubníků upřednostníme zakrslé odrůdy. Na jaře je tis zaprášený od pylu a na podzim posetý plody, kterými se živí ptáci či veverky.

U každoročně stříhaných rostlin se nedočkáme ani jednoho, ani druhého. To je dobrá zpráva pro alergiky i rodiče, jelikož semena obalená svůdně červeným míškem jsou jedovatá.

Voda v zahradě má mnoho podob

Zahrada

Břečťan (Hedera helix) Erecta

Kuriózní šlechtěnec dobře známého břečťanu vybočuje z řady a udivuje, kdykoli na něj upřeme zrak. Zapomněl na plazivost i zdatnost ve šplhu, napřímil se jako raketa před startem a proměnil v keř, který k růstu nepotřebuje podpůrné berličky.

Zimostrázu se sice ani krapet nepodobá, ale vlastnosti má podobné. Je stálezelený, nevybíravý, po řezu houstne, obejde se bez slunce a skvěle se zaplétá do věnců i kytic.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Jiřinkám to sluší na tisíc způsobů

Hlíznaté královny časného podzimu - jiřinky - uplatňují půvaby za laťkovým plotem u chalupy i v květináči na balkoně věžáku. Vypadají fenomenálně, ať je...

Dlouhověká sápa s prvními květy otálí

S růstem se sápa loudá. Jakmile si však uvědomí, že místo, které jsme pro ni zvolili, je to pravé, probudí se v ní touha být středem pozornosti. A zahradník je...

V pohádkové říši zelených miniatur

Hornická obec Staříč vydala další ze svých pokladů! Tentokrát jím není černé zlato, ale čarokrásná zahrada manželů Holubových. Z uvítání, jakého se vám...

Výběr článků

Načítám