Hlavní obsah

Voda v zahradě má mnoho podob

Právo, Adéla Mclintock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jezírko blyštivé jako vyleštěné zrcadlo, čiperná stružka nebo třeba rybník vonící puškvorcem. Voda, ať jí dáme jakoukoli tvář, promění zahradu v magický prostor klidu a pohody.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Koupací jezírko inspirované lomem se chlubí čirou chladnou vodou, která v letním úžehu přináší spásu lidem i živočichům.

Článek

Slunečné, dostatečně vzdálené od listnáčů a co nejblíž k oknu či lavičce, odkud můžeme pozorovat dění na hladině i pod ní. Tak vypadá ideální místo pro založení vodního prvku.

Zda tekutý živel umlčíme a spoutáme mezi čtyři úsečky, nebo ho necháme dovádět a halasit, záleží na tom, jaký účinek má mít na nás i naši zahradu. Inspirujte se podařenými dílky z Čech i ze světa.

Lákadlo pro plavce i konipasy

V kraji Leoše Janáčka vzniklo koupací jezero jako vystřižené ze zatopeného lomu. Divokost přírodního klenotu imitují ledabyle poskládané kusy skály a průzračná hladina velkorysého formátu. Ta udržuje majitele v kondičce a k občerstvení láká konipasy, štíhlé ptáčky, kteří legračně cupitají a neustále při tom potřásají černobílým ocáskem.

Život kolem vody se tu dá pozorovat jak z dřevěného mola, tak z oken rodinného domu.

Třpytivé zrcadlo

Na předměstí anglického Leedsu se prostírá komorní svět s přehlídkou geometricky ztvárněné zeleně.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Sporý design a geometrické linie dávají vyniknout vodnímu zrcadlu, v němž se zračí obrázky z okolí.

Prostor upravený s puntičkářskou přesností je perfektní ukázkou formálního stylu zahradničení, kde zahradník nutí k poslušnosti nejen rostliny, nýbrž i vodu. Ta je vsazená do rámu z kamenných desek a násobí krásu nebeských výšin, které se zrcadlí na její klidné hladině.

Strohost designu neporušují ani živé ploty, ani lavička na břehu.

Stříbrná linka

Svažitý terén této nizozemské zahrady propojuje mělká, oblázky vykládaná strouha, která přináší blažený pocit i tomu, kdo nemá místo ke koupání. Široká je tak akorát, aby se v ní dalo chodit bosky.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Mělká strouha s proudící vodou příjemně šumí a v kombinaci s travními trsy dává zahradě moderní šmrnc a nadčasovost.

Konejšivý je také šumivý zvuk vody poháněné čerpadlem. Linka čiperné stružky jakoby vyšité stříbrnou nití utíká napříč záhony větrem čechraných dekorativních trav, které s tekutým živlem vytvářejí přirozeně krásnou symbiózu.

Udělejte radost ptáčkům a pořiďte jim napajedlo

Zahrada

Pohoda u rybníka

Když nás po tváři pohladí něžný vánek, je to radost. A když nám ten neviditelný vzdušný proud navíc přinese pod nos chladivý dech rybniční hladiny ovoněný puškvorcem, to už je pocit úplné nirvány.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Vesnický rybník je symbolem prázdninové pohody. Zbývá už jen rozložit deku u břehu a vdechovat vůni puškvorce.

U své chalupy v Chrástově jej často zažívá paní Jaruška, které vzácné dědictví po předcích plné kaprů a jesenů umožnilo pěstovat vlhkomilnou flóru včetně čechrav a kapradí. Pod nimi v letním horku hledají úlevu žabky i užovky.

Zavlažovací systémy fungují jako chytrá domácnost

Zahrada

Hravý vodotrysk

V reprezentativní zahradě poblíž Amsterdamu osvěžuje vzduch bazének s kruhovou základnou, jenž je ze čtyř stran obklopený záhony sošných trvalek a růží.

Hladinu blíž k očím vyzvedává zděná zídka opatřená širokou obrubou zvoucí ke krátkému posezení.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Bazének s vodotryskem zahradu pěkně oživuje. Jeho zvýšené okraje zároveň slouží ke chvilkovému posezení.

Chvíle odpočinku zpříjemňuje rozpustilý vodotrysk, který dovádí s větrem, až vodní kapky stříkají na metry daleko. Voda v bazénku šplouchá bez ustání, aby v něm nebujely řasy.

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Pět kroků k úspoře vody doma i na zahradě

Jeden člověk spotřebuje denně přibližně 150 litrů pitné vody. Jenom využití dešťovky k závlaze zahrady a při úklidu nahradí až 40 % této spotřeby. A to je...

Vybíráme nádrž na dešťovou vodu

Z deště lze získat desítky kubíků vody, které můžeme použít na zahradě či v domácnosti namísto plýtvání vody z vodovodního řadu. Konkrétně se uvádí, že při...

Vodu v bazénu vám ohřeje energie ze slunce

Máte rádi teplou vodu nebo si chcete prodloužit koupací sezonu? Pak není nic jednoduššího než si k bazénu pořídit solární ohřev vody. Díky němu budete mít...

Výběr článků

Načítám