Hlavní obsah

Jiřinkám to sluší na tisíc způsobů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlíznaté královny časného podzimu - jiřinky - uplatňují půvaby za laťkovým plotem u chalupy i v květináči na balkoně věžáku. Vypadají fenomenálně, ať je zkombinujeme s čímkoli.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Smělou kombinací barev se ze záhonu stane pestrý obraz, který zvedne náladu i tomu největšímu škarohlídovi.

Článek

Jiřinky v našich zahrádkách zdomácněly, že je málem považujeme za krajanky. A ony přitom pocházejí z kolébky mayské civilizace Mexika.

Vyfintěné bývají jako od Diora, to díky šlechtitelům, kteří jim rádi propůjčují všelijaké barvy a podoby. Dokonce náhrdelník vetkali do jejich květů, úbory nafoukli jako bublinu a listy obarvili duběnkovým inkoustem.

Krom jiřinek ze skupiny náhrdelníkovitých, pomponek nebo kultivarů temnolistých existují ještě opulentně pivoňkovité, ježaté nebo úplně prostinké, zvlášť oblíbené u včel a motýlů. Všecko jsou to dámy společenské a okolí zkrášlují, dokud se jich nedotkne berla mrazilka.

Karneval z louky

Loukám už dávno sebralo krásu ostří kos. Kdo se jimi ale inspiroval při zakládání záhonu, ten se z pestrého společenství raduje dál. Musel však zvolit rostliny s dlouhým obdobím kvetení, jako jsou řebříčky, zápleváky (Helenium), rdesna či jednoleté titónie (Tithonia). Jeden květ zářivější než druhý. Překřikují se sice, ale nehádají, proto je dojem souznění dokonalý.

Exotický kalokvět miluje slunce

Zahrada

Květiny včetně neónově růžové jiřinky stojící uprostřed pokvetou tím déle, čím častěji z nich budeme odstraňovat uvadlé úbory.

Orientální šarm

Jiřinky nejsou staromódní, to nám tak jen mohou připadat, pokud nenajdeme odvahu přidat k nim i jiné druhy rostlin než ty z babiččiny zahrádky.

Co k nim takhle pro změnu přisunout květináč s exotickou dračinkou (Cordyline)? Ta si zvlášť dobře rozumí s jiřinkami ze skupiny kaktusovitých.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Jiřinky za laťkovým plotem nejsou překvapením. Avšak úžasem zamrká každý, kdo je spatří po boku jalovce a bambusů.

Barvu květenství zvýrazní neutrální zeleň na pozadí v podobě bambusu. Kráskám z Mexika nádech Dálného východu očividně sluší, tak proč ještě nezapojit jalovec s větvemi tvarovanými do obláčků podle japonské tradice.

Ďáblíci a andělé

Zdá se, že plnokvětá jiřinka, které šlechtitelé nasadili rudý klobouk a oblékli do pláště rohatých pekelníků, byla stvořena pro novinku ze zahradnických pultů jménem starček (Senecio) Angel Wings neboli andělská křídla – tak senzačně vedle sebe vypadají.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Temnolisté odrůdy soutěží o pozornost s květy a vytvářejí ostré kontrasty s pobledlými sousedy, čímž na záhonu vzniká působivé napětí.

Sametově hebký starček s oslnivě běloplstnatými listy není spolehlivě mrazuvzdorný, a tak jej společně s hlízami jiřinek, které vyzvedáváme ze země hned, jak udeří první mrazík, přeneseme na zimu pod střechu. Na rozdíl od jiřin ale nesmí stát ve tmě.

V bylinkovém opojení

V téhle kombinaci najdou zalíbení jak fanoušci zeleninových salátů, tak užiteční opylovači. Chemicky neošetřené květy jiřinek jsou totiž jedlé a pro zpestření hlávkových lupenů s okurkou a rajčaty se hodí stejně výtečně jako modré hvězdičky brutnáku či žloutkové okvětní lístky měsíčku.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Ke spokojenému životu jiřinky potřebují to, co většina bylinek: kyprou, živnou půdu s volným odtokem vody a spoustu slunce.

Na včelky a čmeláky působí zářivé barvy bylinek a magentový odstín jiřinkových úborů něco jako světelná reklama nad hospůdkou. Musejí to však být květy jednoduché, nikoli plné, aby se polétavky k medové zásobě dostaly.

Jedinečná zahradní galerie v chateau Třebešice

Zahrada

Škatulata, hejbejte se!

Dneska tady, zítra jinde, kdo by si nechtěl hrát? Prostoru před vstupními dveřmi, na balkonu, terase i jinému zákoutí můžeme dát novou neokoukanou tvář, kdykoli nás pohled na ně omrzí. V tom je kouzlo pěstování v nevelkých, snadno přemístitelných nádobách. Jiřinkám se v nich daří, mají-li dost slunce, vody a živin.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Z tradičních květin podzimu se mohou radovat i ti, kteří zahradničí na balkoně či terase. Nesmí však šidit zálivku ani hnojení!

Volíme hrnkové odrůdy určené do záhonových bordur. U těch vyšších během růstu sestřihneme hlavní stonek, rostlina se rozvětví a zůstane kompaktní. Vysoké a velkokvěté variety musíme vyvázat k tyčce.

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Kde kvete zavinutka, tam je živo

Toužíte po trvalce, která by v záhonech rozproudila život elektrizujícími barvami a zároveň obšťastnila okřídlence z říše hmyzu? O jedné takové víme! Jmenuje...

Jak mít záhon jako ze žurnálu

Záhon pestrých květů promění zahradu v botanický skvost. Jak to ale zařídit, aby vypadal jako ze žurnálu a neodkvetl dřív, než v lese popadají žaludy?

Výběr článků

Načítám