Hlavní obsah

Posaďte se na terase

Novinky, Dana Novotná

K tomu, aby si člověk mohl pohodlně a v soukromí užívat sluníčka a čerstvého povětří, nepotřebuje vlastnit hned zahradu. S trochou šikovných nápadů si můžete svou vlastní oázu pod širým nebem zařídit i na terase nebo balkóně.

Článek

A s tím zařizováním to můžete vzít doslova a do písmene od podlahy. „Zútulnit můžete i tu nejobyčejnější, mnohdy i poničenou dlažbu, a to bez náročných stavebních prací,“ říká zahradní architektka Petra Dlouhá. „Ideálním řešením jsou pro tento případ dřevěné podlahové dlaždice. Nejčastěji mají rozměr 30x30 cm a na hranách jsou zakončeny očky a háčky. Instalace je velmi jednoduchá. Vyberete si, kde všude dlaždice chcete mít a pak je pomocí oček a háčků pospojujete.“

Dřevo dřevu svědčí

Abychom si mohli při venkovní relaxaci dopřát veškeré pohodlí, je třeba ho dostatečně a hlavně prakticky zařídit. Zapomeňte při tom na staré kuchyňské židle, které jsou vytvarovány na jídlo a práci u stolu. Na čtení a lenošení se mnohem více hodí ergonomicky tvarovaný zahradní nábytek. A ke krásné dřevěné podlážce se nejlépe hodí opět přírodní materiál, tedy dřevo.

„Vybírat můžete z celé řady dřevin,“ pokračuje Dlouhá. Z hlediska odolnosti vůči povětrnostním vlivům je nejoblíbenější severská borovice. Ale na paty jí stále více šlapou exotické dřeviny. Ať už je to červenohnědé meranti, odolný teak, balau nebo eukalypt.

Kolik máme místa?

„Při výběru nábytku na balkón či terasu se, stejně jako při zařizování interiéru, řídíme tím, jak velký máme prostor a kolik lidí chceme usadit,“ radí architektka Dlouhá. „Například na menší lodžii se hodí menší kulatý stolek a skládací subtilnější křesílka. Takové sady bývají nejčastěji z eukalyptu.“ Jejich složení trvá jen okamžik a při opření o zeď zaberou minimum prostoru.

Na větší terase si už můžete dopřát větší stůl, polohovací křesla, lavice nebo lehátka. Skutečně pohodlné posezení zajistí polstrované potahy, které si můžete vybrat v celé škále zajímavých designů nebo dokonce voděodolné.

Aby slunce netrápilo

Sluneční paprsky jsou sice velmi příjemné, ale občas i u nich platí, že všeho moc škodí. Pro komfortní odpočinek se tedy vyplatí pořídit nějaký praktický slunečník. Na menší prostory, jako jsou balkóny, lodžie a terasy se velmi dobře osvědčily typy se střechou, která jde nejen oboustranně naklánět až do 90°, ale i otáčet o 360°. Stín si tak můžete dopřát všude tam, kde je to právě potřeba.

Takový chládek jistě ocení i bylinky, květiny i keře v nádobách a květináčích, se kterými můžete mít rozkvetlou zahrádku i na tak malém prostoru.

Pro mlsné jazýčky

Ale jaké by to bylo lenošení bez něčeho dobrého na zub? A nemusíte kvůli tomu ani do kuchyně. Pokud patříte mezi vyznavače křehkých grilovaných masíček, špízů nebo zeleniny připravovaných na dřevěném uhlí, můžete vyvařovat přímo pod širým nebem. Na trhu jsou totiž nové typy stolních grilů na dřevěné uhlí, se kterými se stejně dobře jako na zahradě nebo balkóně můžete usadit třeba v zimní zahradě, jídelně nebo obýváku.

Ke stolu pozvete přátele a při povídání si bez obav z nepříjemného kouře nebo zápachu připravujete lahůdky. Jak je to možné? Je to díky speciálnímu dřevěnému uhlí s bambusovým základem a gelovému podpalovači, jehož originální složení vzniku dýmu zabrání.

Reklama

Související články

Nové grily: více vůní, více chutí

Komerční článek - Grilování, tedy opékání pokrmů, znali lidé od chvíle, kdy se naučili zapálit oheň. Zatímco v dávných dobách si ovšem tímto způsobem jen...

Zahradní nábytek vám musí „sednout“

Proč trávit příjemné slunečné dny mezi čtyřmi stěnami, když se dá příjemně zabydlet na zahradě nebo terase? Stačí si je jen šikovně a nápaditě zařídit...

Zahradní nábytek: Co letos letí?

I takové vybavení, jako je zahradní nábytek, podléhá módě. V letošním roce se na výsluní popularity budou hřát stále žádanější výplety, oblibě se ovšem budou...

Výběr článků

Načítám