Hlavní obsah

Zahradní nábytek: Co letos letí?

Novinky, Kateřina Nová, časopis Domov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I takové vybavení, jako je zahradní nábytek, podléhá módě. V letošním roce se na výsluní popularity budou hřát stále žádanější výplety, oblibě se ovšem budou těšit i výrobky z teakového dřeva a nábytek z kovu. Výrobci přicházejí i s kvalitou v nižších cenových kategoriích.

Článek

O oblíbených, esteticky vděčných a vy­soce kvalitních výpletech, jimž bu­de letošní sezóna zasvěcena především, bude řeč v samostatném článku na následujících stránkách, ale trendy samozřejmě nezapomínají ani na jiné materiály, které se na výrobu zahradního nábytku používají. Těmi jsou kov, ať už hliník či ocel, a dřevo – zde především teak, ale i v této oblasti se uplatňují moderní technologie např. povrchových úprav materiálů, které na úroveň teaku posouvají i jiná dřeva. Poněkud stranou trendů zůstávají plasty, které jsou nicméně v podobě nejlevnějších výrobků „na jednu sezónu“ u nás stále silně rozšířené, i když i v této skupině již existují kvalitní výrobky, které vydrží podstatně déle, případně se zároveň snaží vybočovat z průměru zajímavým designem.

Kov - hliník a ocel

Tradičně silnou pozici si v široké nabídce zahradního nábytku udržuje ocelový a hliníkový nábytek. Hliník totiž milují designéři, neboť nabízí nepřeberné možnosti tvarování a experimentování a dobře snáší kombinace s dalšími moderními materiály. Nic­méně i když právě design zahradního ná­bytku prošel za poslední dobu značným vývojem a podléhal módním vlnám, v segmentu kovového nábytku je podle prodejců a výrobců trvale oblíbená spíše nadčasová klasika, kterou zá­kazníci oceňují nejvíce u nábytku ocelového.

Významnou součástí sortimentu kovového nábytku jsou výrobky z nerezové oceli, které byly v posledních letech spíše na ústupu. Nízkou poptávku způsobovala především jejich cenová náročnost – na trhu byly k dispozici masivní a tedy velmi drahé kusy. De­signéři proto přišli se subtilnějším, na ma­-teriál méně náročným nábytkem, který je lev­nější a zároveň působí lehčím dojmem.

Návrat Teaku

Rovněž odvětví dřevěného nábytku se vyví­jelo dlouhá léta a tento vývoj stále pokraču­je. Aby dřevěný zahradní nábytek nabídl po­žadovanou kvalitu, životnost a pohodlí, je třeba, aby byl vyroben z kvalitních materiálů a případně zároveň náležitě ošetřen. Výrobci tak věnují pozornost právě i vývoji technologií ošetření tohoto přírodního materiálu, které zmíněné vlastnosti může zásadně změnit k lepšímu a např. docílit, že i přirozeně méně odolnější dřeva s moderním ošetřením do­stihnou svou kvalitou krále mezi dřevy používanými na zahradní nábytek – teak.

Ten je ostatně dlouhodobým hitem, ale i v tom­to případě – není teak jako teak. Kro­mě kvality samotného materiálu a zpracování, kterou obvykle můžete poznat po­drobnějším zkoumáním a která se také nejspíš odrazí na ceně, si můžete například po­­­řídit ná­bytek z teakového dřeva, které se chlubí FSC certifikátem, zaručujícím pěstování dře­va ekologickými postupy. Výrobci tak podporují šetrný přístup k přírodním zdrojům, životnímu prostředí i lidské práci a rovněž garantují kontrolu kvality materiálu.

Poduškové hraní

Podušky k zahradnímu nábytku patří, a to nejen ke křeslům, ale také stoličkám, houpačkám, lavicím. Ne­jen­že při chladnějším počasí zpří­jemňují posezení, ale zároveň se podílejí na vzhledu zahradního nábytku. Očekávaným trendem v tom­­to roce je tak rovněž „převlékání“ zahradního nábytku – majitel si může koupit podušky v růz­­­ných designech, které lze podle příležitosti střídat. Nábytek tak za nesrovnatelně nižší ná­klady vypadá pokaždé jinak. Díky pest­rým poduškám se zahrada rozkvete do jasných barev, podušky s klasickým černobílým vzorem jí dodají luxusní výraz. V zahradě mo­hou vedle toho podušky nechat vyniknout všemu, co by v interiéru mohlo působit rušivě nebo příliš extravagantně – v de­signech na­­jdete originální vzory, nejluxusnější vybavení pak představují strojově vyšívané podušky.

Nezáleží ovšem pouze na designu. Od podu­šek byste měli očekávat nejen kvality es­te­­tic­ké, ale jejich výběr byste měli řídit i kvalitou materiálu, z něhož jsou vyrobeny, odol­ností proti počasí. I zde jde vývoj ku­předu a vy tak máte možnost pořídit si např. podušky s termoregulační schopností. Ta je založena na technologii, která tlumí dopad teplotních vý­kyvů na lidský organismus. Princip je následující: mikroskopické kapsle natištěné na tkanině odebírají teplo. Toto přebytečné teplo je v případě potřeby přijímáno tělem a výsledkem je vyrovnané klima, to znamená, že se lidské tělo méně potí a také méně vnímá chlad. Člověku tedy není ani horko, ani zima, je mu zkrátka příjemně.

Univerzální použití

Trh se zahradním nábytkem se rozrostl do značných rozměrů a přináší nejen pestrost materiálů, ale zároveň značnou šíři sortimentu. Také o zajímavostech z oblasti vybavení na zahradu bude řeč dále. Pokud se chystáte ke koupi, nezapomeňte, že při výběru tohoto zboží rozhoduje kvalita, záruky, případně originalita a především ži­votnost – zahradní nábytek se totiž ideálně vybírá na maximálně dlouhou dobu – nejlépe na celý život. Zároveň u tohoto zboží začíná být rozhodující také možnost univerzálního použití – jak v exteriéru, tak v interiéru. Tím se designéři řídí při navrhování vzhledu, ale i tvaru, který se stále více přiklání k vzhledu klasického bytového ná­bytku. Křesla jsou širší a hlubší, designová, pohodlnější, takže mo­hou bez problémů plnit svou roli i uvnitř domu.

Pět rad pro nákup:
1.Na nákup zahradního nábytku nespěchejte, rozmyslete se, co, kam a k jakému účelu potřebujete.2.Nebojte se vyptat odborníků na vše, co vás zajímá, každý dobrý prodejce poradí i bez záruky koupě a pomůže vám se zorientovat v široké nabídce.3.Vyberte si vhodný materiál – i v tomto případě vám jistě poradí odborník – prodejce.4.Nezapomínejte, že budete-li šetřit na úkor kvality, investice se může prodražit po krátké době, kdy bude třeba kupovat nábytek nový.5.Nezapomeňte se zajímat také o záruční lhůtu, opravdu kvalitní výrobky přesahují několikanásobně zákonem předepsané pouhé dva roky.

Reklama

Související články

Zahradní nábytek vám musí „sednout“

Proč trávit příjemné slunečné dny mezi čtyřmi stěnami, když se dá příjemně zabydlet na zahradě nebo terase? Stačí si je jen šikovně a nápaditě zařídit...

Vychutnejte si teplé dny na zahradě pod pergolou

Pergoly jsou vděčným a nejoblíbenějším architektonickým prvkem v zahradě. Můžeme pod nimi odpočívat, stolovat i pracovat. Uprostřed zeleně, v klidu a ve stínu...

Výběr článků

Načítám