Hlavní obsah

Nové grily: více vůní, více chutí

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komerční článek - Grilování, tedy opékání pokrmů, znali lidé od chvíle, kdy se naučili zapálit oheň. Zatímco v dávných dobách si ovšem tímto způsobem jen usnadňovali konzumaci potravy, dnes je z grilování už záležitost spíše společenská.

Článek

Příjemné posezení s přáteli na zahradě, nezaměnitelná vůně připravovaného jídla, dobré pití, klid a pohoda. Pro takovéto zahradní setkání se vžil termín barbecue. Údajně toto označení pochází z francouzského barbe a cuene, tedy pečení „od fousů po ocas“.

Ale je také docela dobře možné, že ho mají „na svědomí“ původní obyvatelé Jižní Ameriky, kteří pekli maso na roštu ze syrového dřeva, nazývaného barbacoa. Inu, vyberte si…

Ilustrační fotofoto: Mountfield

V každém případě se už v polovině minulého století stalo především v USA právě barbecue součástí životního stylu mnoha rodin. Odtud se rychle přeneslo do Evropy a v posledních letech je grilování na zahradě stále oblíbenější i u nás.

Nepochybně k tomu přispěla i nesmírně široká nabídka nejrůznějších typů grilů. Zatímco ještě tak před dvaceti lety jsme si je povětšinou museli kutilsky na koleně vyrábět sami, dnes si můžeme vybrat z desítek modelů jak klasických grilů na dřevěné uhlí, tak plynových či elektrických. A to od těch nejjednodušších až po grily, na kterých dokážeme připravit pohoštění i pro větší zahradní párty.

Na první pohled by se mohlo zdát, že výrobci grilů po těch desítkách let vylepšování svých produktů až k nynější dokonalosti už nemohou vymyslet nic nového. Ale zdání klame. Renomovaná belgická firma Barbecook nyní například přichází na trh s novinkou, kterou se ve světové premiéře rozhodla představit právě v České republice. A to už v únoru, ještě před zahájením nové grilovací sezony. Vývojáři firmy si byli vědomi toho, jinak velmi pohodlná a jednoduchá příprava pochoutek na plynovém grilu je do značné míry ochuzena o typickou vůni grilování.

S revolučním systémem Aromaz můžete ovlivňovat výslednou příchuť grilovaného pokrmu.foto: Mountfield

Proto připravili novou modelovou řadu plynových grilů Brahma s revolučním systémem Aromaz ® . V čem tento systém spočívá? V možnosti chuťově upravit pokrm v libovolném počtu variant. A to díky dvěma nerezovým miskám, které je možné naplnit jakoukoliv kapalnou aromatickou směsí, kterou si pro grilování připravíte.

 S tisíci nejrůznějších možných variací směsí koření i bylin připravíte hostům pokaždé jiné chuťové překvapení.foto: Mountfield

Můžete do nich nalít například pivo, víno, vodu s různým kořením, nebo směs, již předpřipravenou pro systém Aromaz ® . Tou je například dubové nebo jablečné aroma. V průběhu grilování se potom obsah misek začne vařit a dojde k uvolnění aroma, které připravovaný pokrm absorbuje.Nu a pak už stačí jenom pochutnávat si na voňavém jídle a zkoušet stále nové a nové variace. Nabízíme jednu z nich:

LOSOS CHARDONNAY
Doba přípravy: asi 15 minutCo potřebujete: filety lososa, koření na ryby, bílé víno Chardonnay, najemno nakrájená zeleninaPříprava: Potřete lososa kořením na ryby. Naplňte misky Aromaz® bílým vínem a přidejte zeleninu. Grilujte lososa při střední teplotě po dobu několika minut, potom zavřete grilovací poklop a grilujte lososa dalších 10-15 minut.

Reklama

Související články

Jak si vybrat správný bazén pro vaši zahradu

Zima letos nastoupila v plné síle a i když to tak při pohledu z okna a kontrole teploměru nevypadá, je ideální čas začít plánovat léto. Kdo si chce letos...

Jak na to, aby koupání bylo skutečně luxusní

Ani ten sebekrásnější bazén si pořádně neužijete, pokud v něm nebude voda dokonale čistá a příjemně teplá. Proto je potřeba dostatečnou pozornost věnovat jeho...

Kyslík pro trávník na zahradě

Trávník nyní klidně odpočívá, ale vy se můžete v klidu zamyslet, jestli si kromě sekačky nepořídit pro novou sezonu i další vybavení.

Výběr článků

Načítám