Hlavní obsah

Zrcadlo - dekorační prvek i kouzelník se světlem

Právo, Karolina Černá

Zrcadlo odráží světlo, takže při vhodném nasměrování k oknu prosvětlí tmavší kouty. Jeho umístění v interiéru má také vliv na to, jak v něm bude působit, a to především na nás.

Foto: Rako

Zrcadlo v koupelně dnes vedle své klasické funkce slouží také jako úložný prostor a osvětlení.

Článek

Zatímco se před zrcadlem v koupelně vědomě zkrášlujeme a máme z toho dobrý pocit, v ložnici nám zrcadlo při natočení k posteli může znepříjemnit spánek.

Odráží totiž během něj náš pohyb na lůžku, na který mozek reaguje tím, že máme tzv. noční můry, cítíme se ohroženi a náš spánek je lehký, nebo se přímo vzbudíme.

Výběr podle účelu

Slouží-li zrcadlo hlavně pro odraz naší osoby a kontrolu vizáže, pak ho umístíme do koupelny nad umyvadlo, stolní typ postavíme na make-up stolek.

Vyšší stojací variantu nebo velké zrcadlo instalované na zeď umístíme do chodby tak, aby odráželo celou naši postavu. Důležité je přitom osvětlení osoby, nikoli zrcadla jako takového.

Dekorační funkci zrcadla podtrhne nejen jeho sofistikovaný vzhled, ale i to, jak se v něm odrážejí zajímavé prvky nebo části interiéru. Mohou to být například obrazy, designové doplňky, květiny.

Foto: Ikea

O stylu zrcadla Karmsund rozhodne přidání nebo odebrání jeho dekorace. Nastavitelné postranní části umožní prohlížet se ze všech stran. Rozměr 80 x 74 cm. Cena 999 Kč.

Světelným paprskům vhodně nastavená plocha zrcadla může opticky zvětšit malý prostor. Velkoformátová zrcadla, chytře umístěná menší nástěnná zrcadla v rámu či bez něj, by měla být situována na pohledovou stěnu nebo konec místnosti. Vznikne tak dojem, že pokračuje dál, a tím ji opticky zvětší.

U zrcadel složených z menších dílů pak tento dojem umocňuje minimální viditelnost spár.

Dopouštíte se jich také? Tři hlavní omyly při péči o zrcadlo

Jak na to

Pozor na prostředí

Koupelnové zrcadlo je vystavováno střídáním teplot a zvýšené vlhkosti. Zvážíme proto materiály, z nichž je vyrobeno. Neošetřené dřevo má tendenci ve vlhku hnít, snadno se na něm vyskytne plíseň.

Případné kovové komponenty mohou podléhat korozi, to neplatí pro nerez výrobky, ale ani na nich by neměla vlhkost spočívat příliš dlouho. To samé platí pro samotnou plochu zrcadla, na které se mohou objevit skvrny.

Foto: Trachea

Styl zrcadlu dodá i způsob zavěšení, který ladí s charakterem místnosti.

Nemáme-li pro zrcadlo v předsíni dostatek místa, můžeme ho nechat integrovat do dveří šatní skříně nebo věšákové stěny. Musíme však mít také prostor pro dostatečný odstup, abychom viděli celou postavu.

Anketa

Máte v koupelně podsvícené zrcadlo?
Ano, ovšem.
42,4 %
Uvažujeme o něm.
8,3 %
Nemáme a ani je neplánujeme.
49,3 %
Celkem hlasovalo 132 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Dávky slunečního svitu regulujte chytře

Zvažujete vnitřní, nebo vnější stínění? Ideální je kombinace obou! Jako pár jsou variabilnější, zvyšují stínicí efekt a v případě vnější strany i tepelně...

Nechte se ovlivnit hrou barev

Některé barvy v nás podpoří klid a harmonii, jiné probouzejí vášeň, podporují aktivitu fyzickou nebo myšlenkovou. Jak s nimi zacházet v interiéru, abychom...

Vytvořte z balkonu oázu klidu

I ten nejmenší balkon může být místem, které nám evokuje naši oblíbenou destinaci. Přinášíme inspiraci, jak na to.

Výběr článků

Načítám