Hlavní obsah

Nechte se ovlivnit hrou barev

Právo, Karolina Černá

Některé barvy v nás podpoří klid a harmonii, jiné probouzejí vášeň, podporují aktivitu fyzickou nebo myšlenkovou. Jak s nimi zacházet v interiéru, abychom docílili žádoucích výsledků?

Foto: Primalex

Teplou limetkovou ani jemnou bílou v kuchyni nic nezkazíme.

Článek

Kuchyň

Kuchyni svědčí teplé spektrum barev žluté, červené či hnědé. Žlutá je optimistická, povzbudivá, plná energie, hnědá je spolehlivá, střídmá a pohodová. Červená i oranžová podporují chuť k jídlu.

Odstíny modré nejsou příliš vhodné, působí studeně, zato teplou limetkovou ani jemnou bílou nic nezkazíme.

Obývací pokoj

Světlé barvy působí elegantním a vzdušným dojmem, opticky zvětší menší prostory. Chceme-li se cítit přirozeně, vsadíme na přírodní barvy. Zklidňující je světle zelená, místnost naplníme vřelostí díky okrové nebo broskvové.

Elegancí zaujmou tmavě kakaová a levandulová. Vyhneme se křiklavým odstínům. Vhodná je i bílá, symbol čistoty a nových začátků.

Chodba

Do chodby se hodí barvy evokující přátelské uvítání. Nabízejí se přírodní barvy dřeva, mechu a listí, včetně škály z barev podzimu, které vzbuzují důvěru a pocit bezpečí. Překvapit můžeme naoranžovělým jasem zapadajícího slunce, vznosnou vínovou.

Ložnice

Většinou volíme jemné studené pastelové tóny. Místnosti situované na sever, severozápad lze opticky prohřát teplejšími odstíny hnědé a pískové.

Pozor však na příliš syté barvy na zdech! Toužíme-li po vášnivé červené, pak pouze v doplňcích (polštáře, stínidlo lampy, obrazy, svíčky). Vhodnými barvami jsou modrá a zelená - snižují krevní tlak, zpomalují a prohlubují dýchání. Vznešeně působí vínová, romanticky lehká růžová.

Terakota, barva pálené hlíny, se po letech vrací do moderních interiérů

Tipy a trendy

Koupelna

Podobné barvy jako do ložnice se hodí i do koupelny, v níž se nemusíme obávat ani bílé. V dekorech si můžeme pohrát s námořnickými barvami, s kombinací modré, bílé a červené.

Slouží-li místnost k očistě a zároveň k relaxaci ve vířivce nebo k saunování, vybereme barvy vhodné k meditaci, levandulovou, šeříkovou, meruňkovou nebo teplé světlé odstíny dřeva.

Dětský pokoj

Vyhneme se rušivým sytým tónům i velkému množství barev na větších plochách. V případě, že pokoj slouží ke hraní i k učení, vybíráme spíše teplé veselé jemné barvy, jako jsou meruňková, smetanová, broskvová.

Na růžové obvykle lpí dívky předškolního věku, ale pozor - vzbuzuje chuť na sladké! Modrá zklidní příliš aktivní dítě a zelená podpoří soustředění u školáka.

Anketa

Máte raději, když je celá domácnost laděna ve stejných barvách, nebo když má každá místnost svou vlastní paletu?
Celá domácnost v jednom stylu
50,3 %
Ani jedna možnost mi nevadí
16,3 %
Každá místnost ve své barvě
33,4 %
Celkem hlasovalo 855 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám