Hlavní obsah
Dřevěný podhled je ústřední dominantou bytu. Foto: Petr Polák

Vinohradskému bytu ze 30. let oblékli architekti moderní kabát

Když přišli architekti z ateliéru Archport do bytu na pražských Vinohradech, byl ve stavu, který nedoznal takřka pražádných změn od 30. let minulého století. Byly zde původní podlahy, původní povrchy stěn, dveře a rovněž tak rozvody. Nebylo divu, že si jeho majitel přál kompletní rekonstrukci a hlavně - modernizaci.

Dřevěný podhled je ústřední dominantou bytu. Foto: Petr Polák
Vinohradskému bytu ze 30. let oblékli architekti moderní kabát

K vinohradskému bytu s plochou 122 čtverečních metrů má jeho majitel osobní vztah. Strávil v něm totiž část dětství. Jeho stav ale již dále nepřipouštěl žádnou nostalgii.

Kromě koupelny a kuchyně, které v průběhu let prošly dílčí rekonstrukcí, vše ostatní v něm bylo původní. A to v tomto případě znamenalo 90 let staré. V případě elektrických rozvodů pak sotva lze říci i bezpečné.

„Od začátku bylo jasné, že naším zadáním je změna uspořádání dispozice bytu s cílem vytvořit především velkorysý hlavní obytný prostor, který bude přímo navazovat na vstupní halu, nově uspořádat koupelnu a ke každé z ložnic připojit samostatnou šatnu,” říkají architekti David Dvořák a Vojtěch Hybler.

Majitel bytu měl celkem jasno v tom, jak by jeho budoucí domov měl vypadat. Má rád přírodní dřevěné povrchy a také interiérovou zeleň. Obojího mu proto architekti dopřáli vrchovatou míru.

Za povšimnutí stojí například vstup do koupelny z haly, který je zakomponován do šatní skříně s nadsvětlíkem využitým jako plocha se živými květinami. Zelenou stěnu lze pak objevit i v kuchyni nad linkou, do níž je pro změnu vložen průchod do ložnice.

Skrz šatní skříň ve vstupní hale vede průchod do koupelny.

Foto: Petr Polák

Hned druhým bonbonkem je skládaný dřevěný podhled v obývacím pokoji s výrazným centrálním hrotem, jejž zakončuje lustr. Strop nepatří k původním dekoračním prvkům bytu, jde o novotvar přidaný architekty.

„V bytě se veškeré stávající prvky dochovaly v dezolátním stavu. Od začátku návrhu jsme hledali způsob, jak zachovat tradiční pojetí, ale nejít cestou nepůvodních replik,” vysvětlují architekti. Podhled má nejenom estetický účel, ale pro návštěvníka překvapivě vylepšuje i akustiku místnosti.

Podlaha má proto například obvyklou skladbu i materiál, ale masivní dubové parkety jsou větší. Dveře mají původní členění, ale jsou zbaveny veškeré zdobnosti.

Právě podlaha a podhled jsou dvojicí dominant bytu, proto architekti veškeré další prvky pojednali v čistém, prostém stylu tak, aby na sebe zbytečně nestrhávaly přespřílišnou pozornost návštěvníka.

Byt má půdorys netradičního tvaru, obývací pokoj se proto na jednom konci zužuje.

Foto: Petr Polák

Nový háv získala samozřejmě i koupelna, která je velice světlá. Částečně ji přisvětluje i zmiňovaný nadsvětlík ze vstupní haly.

Díky rekonstrukci získal majitel z bytu, který znal z dětství, nový moderní domov, jenž má osobitý šmrnc a zároveň se v něm může věnovat svým oblíbeným rostlinám, jež jsou umístěny tak, aby se těšily zasloužené pozornosti.

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků