Hlavní obsah

První domov pro pár, který čerstvě opustil rodné hnízdo, je světlý a přitom útulný

Novinky, Jana Nesvadbová

Na první domov každý vzpomíná po zbytek života. To měli na paměti architekti z brazilského Studia Canto, když zařizovali byt pro své klienty. Je to pár, který opustil domovy svých rodičů a začíná žít samostatně. Jeho přáním bylo vytvořit harmonický domov v São Paulu, který bude především útulný.

Foto: Cris Farhat Fotografia

Srdcem prvního domova mladého páru je obývací pokoj.

Článek

Více než cokoli jiného si mladý pár od architektů přál, aby jim navrhli domov, který jim poskytne příjemné útočiště, ve kterém naleznou hlavně klid a odpočinek po rušném dni ve městě a v práci. Bylo jasné, že nevelký byt s dispozicí 2+1 má být především útulný. A samozřejmostí byla volba světlých tónů zařízení, aby se co nejvíce opticky zvětšil.

Zároveň architekti z logických důvodů museli hledat nejenom elegantní a praktická řešení, ale také finančně nenáročná, protože klienti měli k dispozici malý rozpočet.  Znamenalo to například jen minimum změn v dispozici bytu.

Srdcem nového domova je obývací pokoj, kde bude pár trávit většinu společných chvil, ať již o samotě, třeba při romantické večeři, anebo ve společnosti přátel. Obývací pokoj má tedy jako základní barvu bílou. Tou jsou vymalované stěny i strop, také tuto barvu nese i jídelní stůl se židlemi.

Ve velice světlém odstínu šedé je pak sedací souprava, barvu bílé kávy mají závěsy i koberec. Obojí ladí s barvou přírodního dřeva, z nějž je dvojice polic, na nichž jsou rozmístěné hrnkové květiny. Světle hnědé jsou zároveň i dřevěné podlahy obývacího pokoje a ložnice, která barevnou a materiálovou paletu použitou v obývacím pokoji kopíruje.

Foto: Cris Farhat Fotografia

Architekti byt opticky zvětšili volbou výhradně světlých barev.

Architekti v kuchyni zvolili trochu atypicky dvě barvy pro kuchyňské skříňky. Spodní jsou dřevěné, horní pak bílé. Zajímavým nápadem je odstranění štuku z nejdelší stěny v bytě, která se táhne od jídelního stolu přes obývací pokoj až k oknu.

Na této stěně tak odhalili cihlové zdivo, které natřeli bíle. Ač mají tedy všechny stěny stejnou barvu, tato se vymyká strukturou povrchu a působí tak jako nenápadné ozvláštnění prostoru.

Architektka si musela s proměnou bytu pospíšit. Připravovala jej na příchod miminka

Tipy a trendy

Důležitým prvkem tohoto bytu jsou již zmiňované květiny, kterých je v tak malém bytě nečekaně mnoho. Je to právě jejich přítomnost, která dodává celku onu požadovanou atmosféru útulnosti a domáckosti. Zároveň hrají důležitou roli i při čištění vzduchu, který se v menších bytech vždy rychleji vydýchá.

A v neposlední řadě, květiny v různých výškových úrovních vzbuzují příjemný dojem čehosi všudypřítomného a zároveň živého.

Anketa

S kým jste bydleli ve svém prvním bytě?
S partnerem/partnerkou
68,1 %
Sám/sama
22,3 %
S kamarády/kamarádkami
6,2 %
Stále bydlím s rodiči
3,4 %
Celkem hlasovalo 2726 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám