Hlavní obsah

V Tokiu odhalili jednu z největších nástěnných maleb na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na podporu olympijských a paralympijských her, které se letos konají v Japonsku, odhalili zástupci tokijské radnice v minulých dnech jedny z největších nástěnných maleb na světě. K vidění jsou jen maličký kousek od tokijského vlakového nádraží.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na fasádách dvou mrakodrapů v Tokiu odhalili obří malbyVideo: Reuters

 
Článek

Malby vyvedené na skleněných tabulích tvoří dohromady pár a pokrývají značnou část fasád dvojice sousedících mrakodrapů Shin-Marunouchi a Marunouchi. Dohromady pokrývají plochu přes 7000 čtverečních metrů.

Jejich autory jsou japonští výtvarníci, otec a dcera, Tadanori Yokoo a Mimi Yokoo. Každý z nich se ujal jedné malby, které spolu vytvářejí přirozený kontrast. Zatímco Tadanori si zvolil jako téma vodu, Mimi vytvořila malbu věnovanou ohni.

Koncept díla nese název Universe Cosmo Power, což lze velice volně přeložit jako Svět vesmírné síly. Cílem díla je dle autorů přenášet energii vznikající společně s rodícími se novými formami života ve vesmíru z Tokia do celého světa. Elementy ohně a vody pak autoři zvolili právě proto, že jde o prvky, které tvoří základ vesmírného života.

Charakter bytu mladého páru udává rozsáhlá nástěnná malba

Tipy a trendy

Projekt, který Japonci aktuálně propojili s olympijskými hrami, byl původně ovšem naplánován již na léto roku 2020. Kvůli pandemii koronaviru byl však odložen. S novým termínem organizátoři proto zvolili i aktuálnější téma, které má mít zároveň přesah nejenom geografický, ale zároveň i časový, směrem do budoucnosti.

To ocenila i guvernérka Tokia Yuriko Koikeová, která dílo pochválila: „Budovy Marunouchi a budova Shin-Marunouchi se v době her 2021 stanou obrovskými plátny odvážného a nádherného umění. Jsem si jistá, že zůstanou v paměti lidí.”

Malby budou k vidění na domech až do 5. září.

Anketa

Líbí se vám umělecké malby na zdech domů?
Ano, moc!
17,8 %
Některé jsou opravdu hezké.
51,6 %
Nevím, je mi to spíš jedno.
8,9 %
Většinou se mi to moc nelíbí.
9,3 %
Po zdech se nekreslí. Ani umělecky!
12,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 258 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám